Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

mjere oko poskupljenja

Plenković: Stat ćemo na kraj bezobrazluku, profiterstvu i lopovluku!

Autor:

04.01.2023. 19:15
Plenković: Stat ćemo na kraj bezobrazluku, profiterstvu i lopovluku!

Foto: RTL



Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da će Vlada na sutrašnjoj sjednici donijeti mjere kako bi spriječila neopravdani rast cijena do kojeg dolazi nakon zamjene kuna u eure te je pozvao trgovce da budu korektni, razumni i ozbiljni.


U izjavi novinarima nakon sljemenske utrke Snježna kraljica, premijer se osvrnuo na sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim vlastima koji je održao u ponedjeljak s ciljem da se zaštite građani od neopravdanog dizanja cijena.


Kako je rekao, taj sastanak sazvao je nakon što su vidjeli da umjesto da svi akteri provode ozbiljnu i odgovornu poslovnu politiku, kao što su tražili od njih, a to je da se precizno temeljem fiksnog tečaja kune prema euru zamijene cijene iz kuna u eure, dio poslovnih subjekata nažalost to koristi za lov u mutnom i za nepotrebno profiterstvo, gdje dižu cijene.


“Treba stati s lošom i nepoštenom praksom”




“Mislimo da je to loša i nepoštena praksa, da s time treba stati, da se trebaju vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i jednostavno prevesti tečaj iz kune u euro pošteno i korektno, onako kako je država odradila to u interesu građana i gospodarstva”, rekao je premijer.


Kazao je da se prati rast cijena i da je angažiran glavni državni inspektor te ostali inspektori, koji su zadnjih dva-tri dana na terenu.


Čeka se njihovo izvješće, da se vidi što se događa i sa cijenama usluga, budući da su usluge najvidljivije jer ljudi odlaze na kavu, sok i dr. i vide poskupljenja.


“Do poskupljenja ne treba i ne smije doći, osobito nakon što je država mjerama hrvatske Vlade u 2022. – godini najveće energetske krize, prehrambene krize te u godini inflatornih pritisaka – regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, izašla s paketom od 27 milijardi kuna da pomogne građanima i gospodarstvu, a povrh toga je u nekoliko navrata snižavala stopu PDV-a na brojne proizvode”, poručio je.


“Uključit ćemo apsolutno sve mehanizme”


Ocijenio je da ako je država odradila svoju ulogu da pomogne građanima i gospodarstvu i da ih porezno rastereti, pogotovo one kojima treba najviše a to su socijalni slučajevi, umirovljenici, nezaposleni, onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mjera Vlade, odmah ili neposredno u tjednima prije prelaska na euro neopravdano dižu cijene.


Najavio je da će Vlada će uključiti apsolutno sve mehanizme koje država ima na raspolaganju da se to ne događa te da oni koji to rade na način koji ne reflektira u cijeni proizvoda rast inputa, vrate te cijene na prijašnju razinu.


“Ne može država činiti sve, a onda će netko u jednom mentalitetu koji je čisti bezobrazluk i čisto profiterstvo, da ga ne nazovem lopovluk, raditi od građana i drugih potrošača de facto nekoga tko nije previše pametan. To ne dolazi u obzir”, ustvrdio je Plenković.


Istaknuo je i da ne želi da od velikog uspjeha – ulaska u eurozonu i Šengen – netko napravi “nešto što je bezobrazno”.


Na upit hoće li biti uvedene crne liste onih trgovaca koji neopravdano dižu cijene, Plenković je ponovio da nema potrebe dizati cijene zbog uvođenja eura te ustvrdio da nikome tko je digao cijenu sa subote na nedjelju nije narasla nikakva cijena inputa.


“Koristit ćemo sve mehanizme, a imamo puno mehanizama. Ovo je sada moja jasna poruka, nakon ministra gospodarstva”, poručio je Plenković, te pozvao trgovce da budu korektni, razumni i ozbiljni.