Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Premijer izrazio sućut

Plenković: “Poruke Benedikta XVI. itekako poželjne u današnje vrijeme”

Autor: Hina

31.12.2022. 17:34
Plenković: “Poruke Benedikta XVI. itekako poželjne u današnje vrijeme”

Foto: Davor Kovačević/NLHrvatski premijer Andrej Plenković uputio je u subotu izraze sućuti u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI., priopćeno je iz Vlade.


„U ime Vlade i osobno iskazujem duboku žalost i iskrenu sućut papi Franji, kardinalu Bozaniću te svim katoličkim vjernicima u Hrvatskoj i diljem svijeta koji su ožalošćeni odlaskom pape emeritusa Benedikta XVI.”, poručio je Plenković, po priopćenju.


Plenković je podsjetio na posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 2011. godine gdje su ga dočekali deseci tisuća ljudi.
Posjet pod geslom “Zajedno u Kristu” posvetio je Prvom nacionalnom danu hrvatskih obitelji. Bio je to posljednji posjet poglavara Katoličke crkve Hrvatskoj.


“Njegove tadašnje poruke – jačanje vrijednosti obiteljskog života i općeg dobra, učvršćivanje jedinstva, oživljavanje nade i zajedništvo s Bogom koji je temelj bratskog suživota i društvene solidarnosti itekako su poželjne i primjenljive u današnje turbulentno vrijeme.”


“‘Hrvatski narod pripada Europi’ – poručio je prigodom posjeta Hrvatskoj papa Benedikt XVI., koji je snažno zagovarao naš ulazak u Europsku uniju, jasno naglašavajući doprinos hrvatskog naroda europskim duhovnim i moralnim vrijednostima.”


“Kao temelj slobodnog i pravednog društva, tijekom svog bogatog i plodonosnog pontifikata, isticao je savjest i stalno preispitivanje naših postupaka na nacionalnoj i nadnacionalnoj razini. Pozivao je europske narode da pomažu očuvanju i obnovi zajedničke baštine ljudskih i kršćanskih vrijednosti”, istaknuo je Plenković.


Prije nego je postao papa, otac Ratzinger, čvrsto je čuvao katoličku doktrinu kao prefekt Kongregacije za nauk vjere. Na tome je mjestu naslijedio hrvatskog kardinala Franju Šepera te još jednom isprepleo svoj život s hrvatskim katoličkim pukom, rekao je Plenković.


“Duboko smo ožalošćeni odlaskom velikog teologa, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom narodu. Pridružujemo se Svetom Ocu i katolicima diljem svijeta u sjećanju i štovanju pobožnosti i služenja Benedikta XVI. Ostat će zapamćen u cijelom čovječanstvu, a njegovo djelo duboko je oblikovalo Katoličku Crkvu”, poručio je Plenković.