Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

hrvatski premijer

Plenković: Osigurat ćemo jednakost biračkog prava u izbornim jedinicama

Autor: Hina

08.02.2023. 15:00
Plenković: Osigurat ćemo jednakost biračkog prava u izbornim jedinicama

Foto: Davor Kovačević/Novi listPremijer Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada izmjenom Zakona o izbornim jedinicama osigurati jednakost biračkog prava, nakon što je Ustavni sud jučer odlučio o ukidanju postojećeg zakona s 1. listopada ove godine.


Odluka Ustavnog suda, ustvrdio je Plenković, na tragu je onoga što je Vlada već najavila o usklađivanju biračkog prava s brojem građana koji žive u pojedinim izbornim jedinicama.


“S obzirom na rezultate popisa stanovništva 2021. i veliki nesrazmjer između broja građana koji žive u pojedinim izbornim jedinicama, poduzet ćemo potrebne izmjene zakona kako bi se barem približno, u okvirima onoga što je zakonima i Ustavu prihvatljivo, došlo u situaciju jednakosti biračkog prava”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.
Ustavni sud jučer je donio odluku o ukidanju tog zakona, nakon što je još 2010. godine upozorio Hrvatski sabor na potrebu izmjene zakona jer su brojevi birača prema izbornim jedinicama odskakali više od pet posto.


Plenković se na sjednici vlade osvrnuo na posljedice katastrofalnog potresa koji je pogodio Tursku i Siriju i, prema trenutnim podacima, odnio više od 11.200 života.


“Izražavamo našu solidarnost, uputili smo mješoviti interventni tim od 40 ljudi koji će pomagati vlastima Turske u spašavanju i traženju onih koji se, nažalost, nalaze pod ruševinama u uvjetima izuzetne hladnoće”, rekao je Plenković.


Komentirao je i slučaj osmero hrvatskih državljana posvojitelja, koji su jučer ponovno pritvoreni u Zambiji.


“To je vrlo neobična situacija, ali je moguća po propisima u Zambiji. Mi ćemo i dalje s našim konzularnim i diplomatskim predstavnicima pomagati našim državljanima i pružati im konzularnu i diplomatsku zaštitu. Nastojat ćemo vidjeti na koji im se način u ovim novim okolnostima može pomoći”, poručio je premijer.


Izrazio je sućut obitelji Miroslava Ćire Blaževića, koji je jutros nakon teške bolesti preminuo u 88. godini života. Istaknuo je da je Blažević bio legendarni nogometni trener, veliki čovjek i sportaš. “Njegova humanost, angažman i dobri duh bdio je nad svima nama”, poručio je Plenković.