Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

EPPO

Plenković o europskim tužiteljima: “Stvar je jednostavna, to je novac Hrvatske”

Autor: P. N.

11.03.2024. 15:56
Plenković o europskim tužiteljima: “Stvar je jednostavna, to je novac Hrvatske”

Foto: Robert Anić/PIXSELLPredsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, između ostalog, komentirao i jučerašnji intervju glavne europske tužiteljice Laure Kovesi za TNT N1 televizije, koja je, između ostalog, rekla da o nadležnosti EPPO-a ne odlučuje Vlada te da premijer Andrej Plenković pokušava zastrašiti europske tužitelje, prenosi N1.


“Nisam gledao taj intervju, dobio sam kratki rezime. Tu je stvar što se nas tiče identična kao i prije, nema nikakvog pritiska, ne znam uopće odakle ta teza i tko to tako može doživjeti. Najvažnije je da se svatko drži svoje nadležnosti. Vidio sam da je i ona pohvalila Hrvatsku među 17 zemalja koje surađuju s europskim tužiteljima. Ja sam se za to zalagao još dok sam bio zastupnik u EP-u.


Oni koji su gledali intervju su mi rekli da je formulacija bila Geodetski fakultet. Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nisu vezani uz potres. EPPO i Geodetski fakultet da, u dijelu gdje je nepobitno utvrđeno da se radi o EU novcu. EPPO štiti EU novac.
Kad je riječ o slučaju 3D snimanja, mi smo kao odgovorna vlada više puta tražili očitovanja agencija i ministarstva i pogledali rezime izvješća o trošenju sredstava.


Nepobitno je utvrđeno da nijedan cent nije potrošen iz EU fondova. To je novac Hrvatske, nadležnost ima USKOK.


Stvar je skroz jednostavna. Mi smo najzainteresiraniji da se svaka nezakonitost sankcionira. Bila ona kod trošenja europskih sredstava, ili novca iz državnog proračuna. Međutim, sve treba raditi tijelo koje je za to nadležno.


Ako je počinjena nezakonitost trošenja sredstava iz proračuna, onda je nadležan DORH. Ako je riječ o europskom novcu, nadležan je EPPO. To je jasno kao dan”, rekao je Plenković, prenosi N1.