Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KONTROLE GRANICA

Plenković: Nema ugroze šengena, Slovenci provode kompenzacijske mjere

Autor: Hina

27.09.2023. 21:29
Plenković: Nema ugroze šengena, Slovenci provode kompenzacijske mjere

Foto: Davor Kovačević/NLPremijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da Slovenija provodi kompenzacijske mjere na svom teritoriju i da nema ugroze šengenskog prostora nakon što je slovenska policija uspostavila privremene kontrolne punktove u blizini graničnih prijelaza.


“Nije to ugroza šengena. Prvo, to nije ni na koji način pozivanje na odgovarajući članak šengenskog zakonika gdje bi oni mogli u slučaju ugroze i velikog intenziteta nezakonitih migracija vratiti kontrolu na granicu. Ovo je kontrola unutarnjeg, njihovog teritorija, to radi i Hrvatska”, rekao je Plenković.


Plenković je naglasio da je riječ o kompenzacijskim mjerama i da to “ni na koji način neće ometati nesmetan prijelaz granice kad je riječ o šengenskoj granici između Hrvatske i Slovenije”.
Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar demantirao je ranije u srijedu da je Slovenija ponovno uspostavila unutarnje kontrole na granici i rekao da ta mogućnost “trenutačno nije na stolu”, ali je poručio da je policija pojačala nadzor na najkritičnijim područjima u kojima je povećan broj ilegalnih prelazaka.


Slovenska policija provodi pojačan nadzor na privremenim kontrolnim punktovima i po potrebi zaustavlja sumnjivo vozilo i provjerava ga, što je inače prepušteno procjeni svakog pojedinog policajca, rekao je ministar.


Nije propao dijalog Beograda i Prištine 


“Dijalog nije propao, dijalog će se nastaviti. Eskalacija je loša i izražavamo žaljenje, prvo zbog smrti kosovskog policajca, nakon toga i zbog ozbiljnog incidenta koji se dogodio koji vodi prema povećanju, a ne smanjenju napetosti”, rekao je Plenković na upit je li propao dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.


Dodao je da Hrvatska želi smanjenje napetosti i pronalazak rješenja koje će Kosovo približiti Europskoj uniji.


Napadači u oklopnim vozilima upali su u nedjelju u selo u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru. U pucnjavi su poginuli kosovski policajac i četvorica napadača.