ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

premijer o predsjedniku

Plenković: Milanović nastoji stalno rušiti Vladu na najbrutalniji način

Autor: Portal Novi list

16.03.2023. 15:16
Plenković: Milanović nastoji stalno rušiti Vladu na najbrutalniji način

Foto: Davor KovačevićNakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nove teške optužbe predsjednika Zorana Milanovića. Podsjetimo, predsjednik Milanović ranije se osvrnuo na situaciju u Vinkovcima s uhićenim HDZ-ovim županom Dekanićem.


“Ovo što se dogodilo u Vinkovcima s ovim županom, to ide do vrha. Ja sam bio premijer, da se župan u moje vrijeme ponapijao i porazbijao pola šora i avliju i da je to zataškavano godinu dana i da premijer s tim nema nikakve veze, e to, brate, na drugom molitvenom doručku pričaj.


To je problem, koji zakon to pozna, koji moralni kodeks, koja vjerska knjiga? To je upropaštavanje države”, kazao je Milanović.


O Dekaniću kao “suvozaču”
Nakon uvodnog osvrta na sjednicu Vlade, na kojoj se govorilo o reformi zdravstva, prijedlogu o uvođenju samo 16 radnih nedjelja u godini, predstavljenom paketu pomoći i drugim prijedlozima koji se upućuju u Sabor, a o čemu je bilo riječ već i ranije, Plenković se, javlja N1, osvrnuo na slučaj župana Damira Dekanića.


Upitan vjeruje li još uvijek da je gospodin Dekanić bio suvozač, rekao je: “Kada sam ja to rekao? Ja sam dao samo jednu izjavu na tu temu. Rekli smo da se sve treba rasvijetliti. Vidite da institucije djeluju. Da ima pritiska HDZ-a, ne bi bilo ničega.”


Prozvao oporbu zbog “utjecaja na DORH”


Potom je prozvao oporbene stranke zbog “utjecaja na DORH” i poručio da je to nedopustivo: “Od jučer gledam da strančice poput Domovinskog pokreta govore da su tjednima radili pritisak na DORH i policiju. To nije dobro za neovisnost institucija.”


Dodao je da treba sve rasvijetliti, a da je na Dekaniću da govori istinu.


Na pitanje ako se pokaže da je kriv, hoće li ga pozvati na ostavku, odgovorio je: “Vidjet ćemo što će biti, dok sud odluči, ima puno do toga.”


O Milanovićevoj izjavi


O Milanovićevoj izjavi rekao je:


“Što se tiče insinuacija da to ima veze s bilo kim od nas, to je neistina. Ako se nešto dogodilo drugačije, dogodilo se tada u neposrednom razdoblju nakon nesreće. Kako bi netko od nas u noći mogao doznati da se nešto dogodilo.”


“Da ga netko štiti, ne bi došlo do ovog jučer”, istaknuo je odgovarajući na upit o zataškavanju koje je trajalo godinu dana.


Rekao je i da jedinu informaciju koju ima je ova koja je cijelo vrijeme u eteru. Odgovorio je na Milanovićeve izjave poručivši mu da on djeluje protuustavno:


“U nizu krivih informacija koje on govori, ponovno je rekao da djeluje protuustavno. Moram podvući crtu i podsjetiti tko godinama djeluje protuustavno- to je Milanović.


Zadaća predsjednik RH je da usklađeno brine o djelovanju institucija. Način na koji se on ponaša, ponaša se potpuno neprimjereno i na neustavan način.


Nastoji stalno rušiti Vladu i to na najbrutalniji način vrijeđajući članove Vlade, ministre.”


“Ovo je odgovor na njegovo protuustavno ponašanje”


Ističe da je tretman Vlade prema njemu odgovor na njegovo protuustavno ponašanje:


“Politička poruka nakon što gledamo takvo ponašanje, kako se nije ponašao niti jedan predsjednik dosad, bavi se nečim što nije njegov posao, a budući da se tim bavi, dobiva tretman kakav zaslužuje. Nema potrebe da se s njim vodi bilo kakav dijalog.”


“Politička poruka koju šaljemo je da ovakvo ponašanje ne dolazi u obzir i neće proći bez odgovora s naše strane i odgovor je ovakav”, dodao je Plenković, prenosi N1.