Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

KRIMSKA PLATFORMA

Plenković: Hrvatska je čvrsto na ukrajinskoj strani

Autor: Hina

24.10.2022. 14:58
Plenković: Hrvatska je čvrsto na ukrajinskoj strani

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana u okolnostima rata u Ukrajini i svojim će djelima čvrsto biti na njezinoj strani, kazao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak u Zagrebu, dan prije nego što će hrvatski glavni grad organizirati prvi parlamentarni samit Krimske platforme.
Plenković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk danas su svečano otvorili Ukrajinski dom u Zagrebu.


Simboličan znak


Samit Krimske platforme u Zagrebu je “simboličan znak svesrdne podrške Hrvatske Ukrajini, žrtvi ruske agresije”, rekao je tom prigodom Plenković.


Ako itko razumije Ukrajinu, to je Hrvatska, rekao je Plenković.
Hrvatska “nije ni neutralna ni nesvrstana” u okolnostima rata u Ukrajini te da će svojim djelima biti “na pravoj strani povijesti i morala, a to znači čvrsto i dugo uz Ukrajinu”.


“Hrvatska vlada ima informacija i ima zdrav razum”, naglasio je premijer.


Grad Zagreb je ukrajinskoj zajednici ustupio prostor u Tomićevoj 2 na Dan ukrajinske neovisnosti, 24. kolovoza.


Prihvat Ukrajinaca


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da su “građani Zagreba otvorenog srca prihvatili Ukrajince i Ukrajinke” i izrazio želju za novim susretom, ali “u okolnostima mira”.


Stefančuk je zahvalio Hrvatskoj na svim dosadašnjim oblicima pomoći i na suorganizaciji “posebnog samita”.


Predsjednik Verhovne Rade poklonio je Ukrajinskom domu u Zagrebu vazu na kojoj je oslikan ukrajinski parlament, a on i Plenković dobili su umanjenu repliku spomenika koji je ukrajinskom pjesniku Tarasu Ševčenku podignut u Ukrajinskoj ulici u Zagrebu 2015. godine.