ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

REGULIRANJE CIJENA

Piletić: Satnica osobnim asistentima bit će povećana za 50 posto

Autor: Hina

29.03.2023. 18:54
Piletić: Satnica osobnim asistentima bit će povećana za 50 posto

Foto: Davor Kovačević/NLZakonom o osobnoj asistenciji regulirat će se da cijena sata rada osobnih asistenata iznosi 11 eura bruto što je povećanje od 50 posto, a godišnje će se u državnom proračunu za tu uslugu osigurati najmanje156 milijuna eura, najavio je ministar Marin Piletić u srijedu.


Dosad se na godišnjoj razini kroz Europski socijalni fond i lutrijska sredstva za uslugu osobne asistencije izdvajalo nešto manje od 150 milijuna kuna, a ubuduće će u proračunu godišnje za to biti izdvojeno minimalno 156 milijuna eura, istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u izjavi novinarima u Banskim dvorima.


Trenutno pravo na uslugu osobne asistencije koristi nešto više od 4 tisuće korisnika, osoba s invaliditetom.
Nakon donošenja zakona, koji je upućen u prvo saborsko čitanje, ta će usluga postati pravo odnosno financirat će se iz proračuna, a ne kao da sada projektnim financiranjem, te će je imati najmanje 14.100 korisnika.


Tu su uslugu do sada pružale samo udruge, njih 173, a ubuduće će ju moći pružati i ustanove socijalne skrbi i vjerske zajednice, njih 688.


Cijena usluge osobne asistencije se dosad kroz projektno financiranje plaćala 54 kune, a kroz predloženi zakon želimo da ta satnica, za koju će pružatelji isporučivati račun državi, bude 11 eura odnosno 82,5 kune bruto, naveo je Piletić u izjavi nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije.


“Na taj način cijenu satnice usluge osobne asistencije dižemo za više od 50 posto, kako bi pružatelji usluge mogli povećati plaće i osigurati konkurentnost ovog zanimanja osobnog asistenta na tržištu rada”, rekao je.


Predloženim se zakonom omogućava i korištenje usluge osobne asistencije i za korisnike čiji roditelji imaju status roditelja njegovatelja.


U Hrvatskoj ima oko 6 tisuća roditelja njegovatelja od kojih uslugu osobne asistencije, kroz projektno financiranje, koristi samo njih 570 te će se kroz predloženi zakon, do drugog čitanja u Saboru, regulirati da taj obuhvat bude najmanje dvije tisuće, najavio je ministar.


Za preostale četiri tisuće, istaknuo je, razvija se nova usluga ‘Odmor od skrbi’ kojom, kako je naglasio, žele poslati jasnu poruku – “nikog nismo zaboravili, nikog nećemo izostaviti”.


Javni poziv za uslugu ‘Odmor od skrbi’ ukupno vrijednu 10 milijuna eura bit će raspisan u srpnju, za sve one koji imaju status roditelja njegovatelja, ali i one koji nemaju taj status, a imaju djecu s teškoćama.


Jer cilj je zakona, naglasio je, veći opseg, veća prava, veća satnica i lakše do osobnog asistenta.


Odgovorio je i na kritike udruge “Sjena” nezadovoljne što nije nazočio današnjem sastanku o odredbama predloženog zakona, rekavši da na sastanku nažalost nije mogao biti iako je trebao biti, te istaknuo kako su s predstavnicima te udruge do sada predstavnici Ministarstva i on osobno najviše puta razgovarali.


Udruga je nezadovoljna predloženim zakonom te je najavila i održavanje prosvjeda, a Piletić je rekao kako za to ne vidi razloga.


“Ne vidim razloga za ovakav komentar, jer informacije koje sam ja povratno dobio nisu naslutile da bi izjava uopće išla u tom smjeru”, rekao je.