Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

180 godina postojanja

Petry: Zahvaljujući Matici hrvatskoj, Gospić i Lika nikada nisu prestali hrvatski disati

Autor: Marin Smolčić

12.12.2022. 19:51
Petry: Zahvaljujući Matici hrvatskoj, Gospić i Lika nikada nisu prestali hrvatski disati


U dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić bilo je večeras svečano i nadasve emotivno. Matica hrvatska ogranak Gospić obilježavala je 180 godina postojanja i uspješnog djelovanja. U ulozi domaćina bili su predsjednica ogranka prof. Ana Lemić i potpredsjednik dr. sc. Joso Vrkljan.


Nakon izvođenja himne članova Gradskog zbora „Vila Velebita“, nazočnima se obratila predsjednica MH Gospić prof. Ana Lemić, inače autorica brojnih knjiga, ekologinja, živa legenda gospićke i ličke pisane riječi i kulture. Tijekom njezina govora navrle su emocije vezane uz dugogodišnji uspješni rad gospićkog ogranka kojega nisu uspjele ugasiti mnoge nesklone političke prilike.


– Gospić je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima tako dugu tradiciju djelovanja Matice hrvatske. Ovom prilikom se od srca zahvaljujem  mnogim znanim i neznanim članovima matice koji su ustrajali i nikada nisu poklekli u svojem djelovanju. Također pozdravljam župana Ernesta Petryja, mog bivšeg đaka, rekla je tom prigodom predsjednica prof. Lemić. Na njezine riječi se nadovezao gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, koji je podsjetio kako je Matica hrvatska osnovana u vrijeme velikih političkih previranja u Europi.
– I dan danas, nakon 180 godina uspješnog djelovanja, Matica hrvatska je uz katoličku crkvu najzaslužnija za očuvanje hrvatskog  jezika, običaja, nacionalnog identiteta i hrvatske tradicije. Za sve to vrijeme bilo je uspona, padova i ugnjetavanja ove institucije. Bilo je zabrana rada, represija, proganjanja… Članovi Matice hrvatske bili su zatvarani zbog svojega djelovanja. Sjetimo se samo Hrvatskog proljeća. Matica hrvatska se svemu ovome oduprla i sačuvala svoje dostojanstvo i dignitet, rekao je gradonačelnik Starčević.


Župan ličko-senjski Ernest Petry se zahvalio svim nekadašnjim i sadašnjim članovima gospićkog ogranka Matice hrvatske, koji su svojim radom uspješno sačuvali osnovnu doktrinu smisla i postojanje jedne ovakve kulturne asocijacije.


– Zahvaljujući Matici hrvatskoj, hrvatska kultura u Gospiću i Lici nikada nije „prestala disati“. Ne moramo se pri tome vraćati u daleku povijest, dovoljno je sjetiti se hrabrog i časnog djelovanja tijekom ’70-ih i ’90-ih godina prošloga stoljeća pa sve do današnjih dana.


S obzirom na brojne aktivnosti Matice hrvatske u ovome gradu i u Lici, moramo biti iskreno zahvalni svim „matičarima“ na vrijednom djelovanju jer su iza sebe ostavili neprocjenjivu kulturnu baštinu koju će generacije iza njih moći  izučavati. Da bi na taj način bili upoznati sa svojom prošlošću, kulturnom i tradicijskom baštinom. Ličko-senjska županija će i dalje pozorno pratiti i uvažavati vaš rad, vrijednu baštinu koju ostavljate za nadolazeće generacije.


Prije 30 godina predsjednica gospićkog ogranka MZ prof. Lemić bila je moja razrednica. Ja se večeras s iznimnim štovanjem obraćam njoj i svima vama. Kako je tada znala reći „životna lopta se okreće“ i svakako ću ja danas-sutra slušati mlađe generacije koje će vrednovati moj rad i nastojanja da naša županija bude što ugodnije mjesto za život za svakog čovjeka.


U suradnji s Vladom RH i svim jedinicama lokalne samouprave nastojimo ojačati gospodarstvo, a s time i demografsku sliku ovog dijela Hrvatske. Zato snažno ulažemo u gospodarstvo, školstvo, zdravstvo i sve segmente neophodne u ukupnom uzletu naše županije, istaknuo je u svojem govoru župan Ernest Petry i naglasio kako je Ličko-senjska županija sa svojih 10 posto teritorija RH po zadnjem popisu stanovnika „dotaknula dno dna“, što predstavlja najveći izazov u djelovanju lokalne politike.