Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

GLAVNI IZVRŠNI DIREKTOR

Peruško prvi put o prodaji Fortenove

Autor: Hina

07.11.2022. 21:47
Peruško prvi put o prodaji Fortenove

Foto: Patrik Maček/PIXSELLO dramatičnim događajima posljednjih dana vezanim uz preuzimanje Fortenove prvi je put večeras u Dnevniku HTV-a govorio glavni izvršni direktor kompanije Fabris Peruško. Upitan je bi li podržao donošenje novog zakona “lex Fortenova”?


– Ne vidim potrebe za tim, uspješno poslujemo još od početka uvođenja sankcija Rusiji, kada je počela agresija na Ukrajinu.


Iza sebe imamo vrlo uspješnu sezonu, do kraja osmog mjeseca ostvarili smo više od 3,5 milijardi eura prometa. Godinu planiramo završiti s rekordnom operativnom dobiti.
Što se tiče poslovanja, poslujemo vrlo dobro, istaknuo je.


Ako želite bilo što s tim ruskim kapitalom…


Peruško ističe da su u protekle tri godine konsolidirali suvlasništvo Fortenove.– I SAD, i Ujedinjeno Kraljevstvo i EU s gradacijom sankcija koje su dovodile, limitirale dostup ruskog državnog kapitala u našem slučaju u EU.


Bilo kakvo poslovanje s tim ruskim kapitalom, vi morate, prije nego li se upustite u bilo kakvu transakciju, dobiti dozvole nadležnih tijela.


U Hrvatskoj je to stalna skupina pri Ministarstvu vanjskih poslova. Ako želite bilo kakvu transakciju napraviti s Fortenovom, a Fortenovin se ekonomski interes nalazi u Hrvatskoj, morate dobiti hrvatsko i nizozemsko odobrenje.


Nismo sudjelovali u bilo kakvim pregovorima


Kažu da nisu sudjelovali u bilo kakvim pregovorima o arapskom preuzimanju Fortenove.


– Tvrtka koja je kupljena ima sjedište u Moskvi. Jedino vlasništvo su udjeli u Fortenovi.


Promjena vlasništva u Moskvi, s bilo kime tko nije subjekt ova tri pravna sustava, moguća je, i ona je legalna. Ali raspolaganje s bilo kakvom imovinom društva unutar EU-a, to nije moguće.


Miodrag Borojević kaže da je šeik pregovarao sa Sberbankom još od kraja 2019. godine.


S ovim se kupcima nikada nismo sreli


– Sberbank je već prije imao potencijalne razgovore s potencijalnim kupcima, svi ti kupci došli su i odradili razgovore. S ovim se kupcima nikada nismo sreli, ističe.


Peruško dodaje da u njihovu registru i dalje imaju Sberbank kao suvlasnika, dodajući da su njihovi udjeli blokirani te da transakcija, što se tiče europskog prava, nije provedena.


Na upit je li ih netko kontaktirao iz DORH-a ili HANFA-e, odgovorio je da su “imali kontakte s državnim tijelima”.


– Ne bih specificirao s kojim smo tijelima razgovarali, zaključio je Fabris Peruško u Dnevniku HTV-a.