Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sukob na ljevici

Peović: Možemo! se bori samo za LGBT osobe, zanemaruju radnike

Autor: Dražen Ciglenečki

05.12.2023. 17:20
Peović: Možemo! se bori samo za LGBT osobe, zanemaruju radnike

Foto: Patrik Macek/PIXSELLPredsjednik Sabora Gordan Jandroković uopće nema simpatija za zastupnicu Radničke fronte Katarinu Peović, više puta ju je oštro sankcionirao, čak i dvodnevnom zabranom sudjelovanja u raspravi. Ali, danas je Jandroković uzeo u zaštitu Katarinu Peović i to pred zastupnikom Možemo Damirom Bakićem, koji je nekadašnjoj kolegici iz Kluba dobacivao iz klupe da je može biti sram.


Jandroković je, dakle, intervenirao u sukob na ljevici, kojem je povod bio incident na Jakuševcu i teška povreda jednog radnika.


Peović: Nemaju osjećaja za radnike


Katarina Peović smatra da zagrebačka vlast nema osjećaj za radnike i to je odlučila reći u Saboru u formi iznošenja stajališta Kluba zastupnika HSS-a i Radničke fronte.
– Uvijek sam uz vlast u Zagrebu, kojoj se svašta prigovara. No, ova situacija na Jakuševcu nije se smjela dogoditi. Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je sigurnost radnika ključna i da se istražuje odgovornost, ali odgovornost je uistinu samo na njemu.


Imam dopis sindikalistice Upravi Zrinjevca, upozoravala je u njemu nakon prvog odrona na Jakuševcu da je to odlagalište ogromno klizište zbog djelomičnog urušavanja na njegovom zapadnom dijelu. Izrazila je zabrinutost radnika Zrinjevca zbog mogućeg upućivanja na čišćenje i sanaciju, s obzirom na bojazan za sigurnost i zdravlja.


Molila je da ih se do daljnjeg ne upućuje tamo na rad. Pogotovo što se sanacija nepropisno obavljala, bez adekvatne opreme, govorila je Katarina Peović držeći u ruci spomenuti dopis.


Ovo je razljutilo Bakića


Zatim je iznijela teze koje su sigurno najviše razljutile Bakića.


– Radnici nisu u fokusu nominalno lijeve zagrebačke vlasti. Pokazalo se to i u siječnju, u štrajku radnika Čistoće. Oni su bili uz nas kada smo na Markovom trgu prosvjedovali protiv Bandića i ovakav odnos prema njima uistinu mi nije razumljiv.


Prosvjedovali su i zbog 700 otkaza u Holdingu bez ikakve sistematizacije. Bila je to čista korporativna čistka, koja je dovele do smanjenja broja radnika, pa mnoge sastavnice Holdinga od tada ne mogu obavljati posao.


Ova vlast se opravdavala da je riječ o administrativnom osoblju, ali i ono suidjeluje u tome da Hodling na pravi način funkcionira. Ponavljam, odnos prema radnicima nominalno lijeve vlasti je katastrofalan, ocijenila je Katarina Peović.


Kada je završila slobodan govor, krenula je na svoje mjesto.


– Kolega Bakić, molim vas, zašto vičete na kolegicu i upotrebljavate ružne riječi. Možete to napraviti izvan sabornice, začuo se Jandrokovićev glas sa stola za predsjedanje sjednicom.


Što je Bakić dobacivao Peović?


“Sram te bilo, kako te nije sram”, doznali smo da je Bakić dobacivao Katarini Peović, koja u sabornici sjedi u istom redu kao on, samo malo dalje.


Zastupnica Radničke fronte nam je ispričala još neke detalje njezinog konflikta s kolegom s ljevice.


– Kazao mi je kome treba neprijatelj uz ovakve prijatelje. Odgovorila sam mu, Damire, ovo vam je stvarno trebalo reći. Onda je počeo vikati da me može biti sram, na što sam mu uzvratika sram mora biti njega.


Čovjek je izgubio ruku nakon što su sindikati prije mjesec dana upozoravali na situaciju na Jakuševcu i ne znam odakle sada Bakiću obraz da se tako ponaša prema meni.


Bio je to muški šovinistički, agresivan istup. Ranije sam znala javno kritizirati njegovog brata, ali to mi nikad nije zamjerio. Danas nije demantirao ništa od onog što sam izgovorila jer to nije niti mogao, rekla nam je Katarina Peović.


Nju je Možemo, s kojim je na listi ušla u Sabor, izbacilo iz Kluba u prosincu 2020. Razlog su bila politička neslaganja, a i ova epizoda pokazuje da su Možemo i Radnička fronta dva pola ljevice.


Peović: Nemaju otvorena vrata za radnike


Za razliku od RF, klasične radničke stranke, Možemo je zelena, identitetska ljevica.


– Oni sebe doživljavaju kao radničku stranku, ali to zapravo nisu. Sindikati su u Zagrebu bili uz Možemo u kampanji srcem i dušom, a nakon što su došli na vlast nisu ih htjeli primiti.


Nemaju otvorena vrata za radnike. Možemo nema politike za radnike. Naravno, da ih pitate tvrdili bi da to nije točno, ali koje su to oni u Saboru imali prijedloge koji se tiču radnika?


Ja čvrsto stojim na poziciji prava LGBT osoba, ali ne može se skoro cijela politika svoditi na to. Kada pogledate prijedloge zastupnika Možemo, većina ih je u vezi LGBT osoba.


To ne može biti jedina borba, oni se bore za jednu malu skupinu ljudi, a zanemaruju ogromnu, radnike. Nije to nikakva lijeva politika, kategorična je Katarina Peović.


Uvjerena je da bi svatko tko sebe smatra ljevičarem morao govoriti kao ona.


– Moja je kritika Tomaševića lijeva. Njega se za ovo na Jakuševcu ne može amnestirati. Tko bi bio odgovoran ako nije gradonačelnik, pita se zastupnica Radničke fronte.


Što o svemu kaže Bakić?


Bakić umanjuje značaj svog verbalnog okršaja s Katarinom Peović.


– Zaista su me pogodili neki njezini stavovi. Iz temelja se ne slažem s dijelovima njezinog govora. Ali, moj komentar bio je jedan od tisuću uobičajenih između zastupnika.


Na krajnje neformalnoj razini takve riječi zastupnici izmjenjuju na dnevnoj bazi kada se međusobno ne slažu. Ona sjedi u našem saborskom kutku i bio je to moj privatan komentar, ne javna reakcija.


Predsjednik Sabora me prozvao, ali ja svakako nisam vikao na kolegicu, samo sam joj nešto rekao, kazao nam je Bakić.