Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

RADNIČKA FRONTA

Peović: Ionako bismo izašli iz koalicije zbog Milanovićeve kandidature

Autor: Hina

17.03.2024. 16:32
Peović: Ionako bismo izašli iz koalicije zbog Milanovićeve kandidature

Foto: Patrik Macek/PIXSELLPredsjednik SDP-a Peđa Grbin u nedjelju je potvrdio da Radnička fronta neće biti dio njihove koalicije, dok je čelnica Radničke fronte Katarina Peović poručila da bi ionako izašli iz te grupacije jer im Zoran Milanović nije prihvatljiv kao kandidat za premijera.


Kolegicu Peović vidim kao srčanu političarku i s njom se nemam namjere svađati, ali nismo uspjeli naći zajednički jezik, kazao je Grbin u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” i time potvrdio da Radnička fronta neće biti dio koalicije “Za bolju Hrvatsku”  u kojoj su uz SDP još Fokus, IDS, PGS, Reformisti, Centar, Stranka s imenom i prezimenom, Glas i HSS.


Riječ je o koaliciji stranaka ljevice i centra, okupljene oko SDP-a, a koja je prethodno ovoga mjeseca predstavljena kao alternativa HDZ-u i njihovim partnerima.
“Radnička fronta neće biti dio te koalicije”, rekao je Grbin nakon što je voditelj Aleksandar Stanković rekao kako je čuo da su izbacili Radničku frontu.


“Pregovore smo vodili direktno ‘oči u oči’, razgovarali smo korektno, neka takav bude i razlaz i stvari gdje se nismo uspjeli naći, neka ostanu među nama”, dodao je Grbin.


Upitan je li razlog tome stranka Fokus, odnosno jesu li možda iz te stranke uvjetovali  izbacivanje RF-a, Grbin je samo ponovio da su razgovori bili korektni i na vrlo visokom novou.


Peović: Dok je bio premijer, Milanović je vodio antiradničke politike


Stranke liberalnog saveza – Fokus, Reformisti, IDS i PGS najavile su proteklog tjedna da će zbog neslaganja s Radničkom frontom još donijeti konačnu odluku ostaju li u velikoj koaliciji predvođenoj SDP-om.


Predsjednica RF-a Katarina Peović izjavila je Hini da su im jučer navečer najavili da raskidaju s njima pregovore o koaliciji. Pritom je istaknula da bi Radnička fronta najvjerojatnije i sama  izašla i to zbog Zorana Milanovića koji im nije prihvatljiv kao kandidat, jer je u vrijeme dok je bio premijer vodio antiradničke politike.


“Pregovori su se odvijali prije Milanovićeva ulaska u ovu priču tako da je pitanje kako bismo mi uopće mogli reagirati na to da Milanović ulazi, i zbog neustavnosti tog ulaska i zbog toga što nije bilo nikakvih konzultacija s potencijalnim partnerima, i  zbog toga što je Milanović zapravo neprihvatljiv jer je vodio antiradničke politike kad je bio premijer”, objasnila je Peović.


Kao razlog neslaganja  navela je i “zadnji zaokret” u odnosu na postizbornu koaliciju prema Mostu i Domovinskom pokretu.


“Dok smo mi razgovarali sa SDP-om, nije bilo još tih svih elemenata”, objasnila je.


Rekla je da su pregovori zamrli negdje u vrijeme “ucjene Fokusa i Reformista, a prije ulaska Milanovića”.


“Pregovori  su prestali naprasno, prvo ucjenama Fokusa i Reformista, nakon čega se više nisu vodili. A drugo, mi bismo vjerojatno nakon ovog šokantnog ulaska Milanovića u kandidaturu za premijera, što nije uopće bilo dogovoreno, morali reći ‘ne’ toj koaliciji”, objasnila je Peović.


Radnička fronta, kaže, inzistirala je na tome da se o svemu razgovara otvoreno unutar koalicije, no nažalost su se pregovori, što se tiče Fokusa i Reformista, vodili putem medija, odnosno nikada im izravno nisu rekli da nisu poželjan koalicijski partner.


Istaknula je da bi RF vjerojatno skupštinski donijela odluku o izlasku iz koalicije zbog Milanovića koji je kao premijer vodio antiradničke politike, donio je Zakon o radu 2014., Zakon o predstečajnim nagodbama, koji je omogućio da radnici završe na ulici, a da tajkunima bude oprošten dug i da brodogradilište bude privatizirano.