ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PREMIJER PLENKOVIĆ

Ovo je velika godina isporuke: Pelješki most, euro i sada – Schengen

Autor:

08.12.2022. 19:45
Ovo je velika godina isporuke: Pelješki most, euro i sada – Schengen

Foto: Davor Kovačević/NLPremijer Andrej Plenković nakon sastanka parlamentarne većine komentirao je ulazak Hrvatske u Schengen. Zahvalio se članicama Schengena na jednoglasnoj podršci Hrvatskoj.


“U proteklih 6 godina radili smo predano na svim reforma, ispunili smo 281 preporuku. Ovo je velika godina isporuke: Pelješki most, europodručje, zamjena kune eurom i sada Schengen”, kazao je premijer, prenosi N1.


O odnosu sa Slovenijom


Zahvalio se ministrima i Vladi, policiji i svima koji su dali doprinos u ovom procesu.
“Nije mi poznato da je bilo koja zemlja ušla istoga dana u Schengen i u europodručje”, kaže.


Osvrnuo se i na izjavu Slovenije i odgovor Hrvatske po pitanju razgraničenja, koji je ušao u zapisnik hrvatskog ulaska u Schengen.


“Spremni smo razgovarati sa Slovenijom o razgraničenju u duhu dobrosusjedstva i zahvaljujemo Sloveniji na potpori.


Niti jedna država članice nije imala nikakve rezerve prema Hrvatskoj. nitko ni danas nije imao problema s Hrvatskom. Prvi smo koji smo napravili nezavisni mehanizam za provjeravanje i gledanje kontrola na granici”, dodao je Plenković.


O obuci ukrajinskih vojnika


Osvrnuo se i na pad MiG-a.


“Oba pilota se osjećaju bolje. Što se tiče istrage, nemam novih informacija”, rekao je.


Je li se na sastanku vladajuće koalicije govorilo o porezu na ekstraprofit i postoji li za to podrška koalicijskih partnera?


“Podrška je jasna”, odgovara Plenković.


Osvrnuo se na saborsko glasanje o obuci ukrajinskih vojnika.


“Mislim da bi se trebali bojati oni koji ne budu za sudjelovanje Hrvatske u misije EU-a, to će biti njihov pečat”, drži Plenković.


“Pritisak na Zurovca? Dajte da vam pročitam ovo”


Osvrnuo se na izjave zastupnika Darija Zurovca, koji tvrdi da se na njega radilo pritisak oko glasanja po tom pitanju.


“Netko je na Zurovca radio pritisak? Ako je to tako onda ja imam veliki komunikacijski upit u to što on percipira kao pritisak.


Zurovec je meni poslao poruku prije par dana, kaže on ovako, malo je indiskretno, ali moram ovako da otklonimo teze, on će mi oprostiti, moram, radi transparentnosti citiram:


‘Poštovanje, volio bih da popijemo kavu i porazgovaramo oko obuke vojnika, mogu se prilagoditi oko termina i doći do Vlade s obzirom da sigurno imate više obveza’.


Ja kažem da sam na putu i da mogu najranije danas, u četvrtak, ali da sam zadužio Bačića da porazgovara sa svim klubovima. Dakle, niti sam ja niti je Branko radio pritisak”, rekao je Plenković.


Naglasio je da oni vode konzistentnu politiku.


“Politička odgovornost za nedonošenje odluke neće biti na onom tko je glasao za nego za onog tko nije glasao za. I to će nositi na plećima 150 godina.


Kompliciraju samo oni koji ne bi podržali Ukrajinu, a za koga su oni ne znam”, zaključio je Plenković, prenosi N1.