Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA

Otvoren Interliber, središnji nacionalni događaj posvećen knjizi

Autor: Ante Peričić

08.11.2022. 21:00
Otvoren Interliber, središnji nacionalni događaj posvećen knjizi

Foto: Davor KovačevićNajvažniji i najvoljeniji hrvatski sajam knjiga – Interliber, na Zagrebačkom velesajmu je svečano otvoren 44. put u prisustvu brojnih predstavnika kulturne, političke i akademske zajednice te velikog broja ljubitelja štiva. Drugi postpandemijski Međunarodni sajam knjiga otvorila je u sedmom Paviljonu ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, i to kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.


Devet novootvorenih knjižara


»Ponosna sam što smo iz razdoblja pandemije izašli osnaženi s čak devet novootvorenih knjižara u našoj zemlji te čestitam struci, to jest nakladnicima, knjižarima, piscima, prevoditeljima i svima zaposlenima u ovoj iznimno važnoj industriji što su prebrodili teško razdoblje krize prouzrokovane pandemijom COVID-19. Hvala i nakladnicima što organizacijom i sudjelovanjem u festivalima na kojima ugošćuju brojne domaće i strane autore pridonose vidljivosti knjige i čitanja te domaćoj čitateljskoj publici koja pokazuje da prepoznaje knjižare, knjižnice i antikvarijate kao središnja mjesta knjižarskog entuzijazma i čitateljske strasti«, kazala je ministrica Obuljen Koržinek, najavivši tom prigodom i 250 milijuna kuna za kulturne i kreativne industrije, i to u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te povećanja sredstava za pravo-javne posudbe.


Ministrica je, također, izrazila nadu da će se u sljedećoj godini realizirati i novi model otkupa knjiga te je pozvala javnost da sljedećih dana posjeti Zagrebački velesajam. »Idealna prilika za pronaći knjigu za sebe, sudjelovati u brojnim događanjima, jer je to način da svi zajedno knjigu i čitanje još jedanput stavimo u fokus naše pažnje«, zaključila je.


Šarolika ponuda knjiga
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević Interliber je okarakterizirao kao središnji nacionalni događaj posvećen knjizi i nakladništvu i kao jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. »Zahvaljujem Zagrebačkom velesajmu na uspješnoj organizaciji još jednog Interlibera, ali i svim dionicima branše na uloženom trudu i znanju kako bismo i ove godine imali atraktivnu, raznoliku i kvalitetnu ponudu novih naslova, a hvala i Ministarstvu kulture i medija na uspješnoj suradnji.


Drago mi je da se Interliber ove godine vratio u punoj snazi u grad Zagreb, koji se i inače može pohvaliti znatnim ulaganjima u kulturu, pa tako i u sektor knjige«, izjavio je Tomašević koji nije propustio priliku spomenuti i, kako kaže, najveće i najvažnije kapitalno ulaganje u svome mandatu – Gradsku knjižnicu u Paromlinu. »Trenutačno je u fazi preprojektiranja, a ta će knjižnica postati, u pravom smislu riječi, novi društveno-kulturno-obrazovni centar cijeloga grada«.


Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša poželjela je dobrodošlicu svim posjetiteljima »najvećeg kulturnog događaja jeseni«, pozvavši sve da se u sljedećim danima, sve do nedjelje, prepuste čarobnom svijetu knjiga na štandovima čak 296 izlagača koji u Paviljonima 5, 6, 7 i 7a »nude ljepotu pisane riječi i bogatstvo kulturnog nasljeđa ukupno petnaest zemalja«. Osim šarolike ponude knjiga, bogat je i popratni program promocija i susreta s autorima koji su pripremili nakladnici.


Premium program, koji organizira Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK-u, posvećen je ukrajinskoj i srpskoj književnosti. U Europskoj godini mladih poseban je program pripremljen za mlade, a uključuje radionice grafita, glazbeni program, kvizove te različite edukacije, a tu je i bogata ugostiteljska ponuda na šest lokacija otvorenog i zatvorenog prostora. Četrdeset i četvrti Interliber traje do 13. studenoga, a otvoren je svaki dan od 10 do 20 sati, osim petka i subote, kada je radno vrijeme do 21 sat. Ulaz na sajam je besplatan, kao i parking za sve posjetitelje Interlibera.