Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

remećenje javnog reda i mira

Oštrije kazne: Tučnjava, skitnja i prostitucija “plaćat” će se puno više?

Autor: Jagoda Marić

21.03.2023. 11:17
Oštrije kazne: Tučnjava, skitnja i prostitucija “plaćat” će se puno više?

Foto: Vedran Karuza/NLGrađani Hrvatske uskoro bi mogli plaćati znatno veće novčane kazne za remećenje javnog reda i mira. Tako bi primjerice, tučnjava na javnom mjestu, prostitucija, širenje lažnih vijesti ili vrijeđanje službenih osoba moglo koštati znatno više od sadašnjih 20 do 170 eura, koliko je uglavnom predviđeno za većinu prekršaja protiv javnog reda i mira.


Da Vlada planira povećati te kazne otkrila je na svom portalu e-savjetovanje, gdje je u javnu raspravu upućen obrazac prethodne procjene izmjena i dopuna Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.


Bez navođenja točnih iznosa, Ministarstvo unutarnjih poslova u Obrascu navodi da je »vidljivo da visina iznosa novčanih kazni u ovom trenutku ne može zadovoljiti svrhu prekršajno-pravnih sankcija«.


Primjereni učinak
– Izrada ovoga Zakona potrebna je kako bi se propisale novčane kazne koje će biti primjerene i prilagođene zahtjevima vremena, odnosno visina kojih će biti odvraćajući element za daljnje činjenje prekršaja propisanih ovim Zakonom i koje će imati opći preventivni učinak, dok će na počinitelja prekršaja djelovati tako da ubuduće ne čini takve prekršaje, stoji u obrazloženju.


POPIS NEDJELA

• Bludničenje i prostitucija


• Skitanje i prosjačenje


• Vrijeđanje službenih organa


• Tučnjava na javnom mjestu


• Širenje lažnih vijesti


Neprimjerenost visine propisanih novčanih kazni, ističe MUP, posebno dolazi do izražaja kod prekršaja gdje je kao sankcija predviđena i kazna zatvora, jer se uočava veliki nerazmjer između propisane visine novčane kazne u odnosu na mogućnost izricanja kazne zatvora.


– Kazna zatvora je sama po sebi teža vrsta sankcije i predviđena je za »teže« prekršaje pa bi iz tog razloga i novčane kazne u tim prekršajima trebale biti propisane u većim iznosima, zalaže se MUP.


Dodaju i da preniski iznosi novčanih kazni dolaze do izražaja kada se počinitelja prekršaja uhićuje i dovodi nadležnom sudu, na temelju čega se primjenom Prekršajnog zakona izrečena novčana kazna umanjuje za uračunati svaki započeti dan uhićenja za 39,82 eura.


Na naš upit za koje će prekršaje javnog reda i mira povećati novčane kazne i koliki će biti novi iznosi nisu odgovorili, ponavljaju tek da bi se izmjenama »predložilo propisati nove novčane kazne koje bi bile primjerene te da bi visina iznosa novčane kazne trebala biti odvraćajući element za daljnje činjenje prekršaja pripisanih ovim Zakonom i tako bi se visinom i težinom uskladile s prekršajno-pravnim sankcijama drugih propisa kojima se sankcioniraju usporedivi prekršaji.


Što se tiče sankcija u drugim propisima, prije nekoliko godina drastično su povećane novčane kazne za prekršaje u prometu.


Mir i spokoj


Iako MUP u svom odgovoru ne otkriva na koje prekršaje cilja, njihova objava da bi za prekršaje, zbog kojih je predviđena i kazna zatvora, trebalo povećati i iznos novčanih kazni, sugerira koji bi to prekršaji bili.


Tako je kazna zavora i to do 30 dana predviđena primjerice za vrijeđanje građana na osobito drzak način, ali i za one koji dopuste bludničenje i prostituciju u svojim prostorima. Novčana kazna za ta djela je od 20 do 170 eura.


Kazna zatvora do 30 dana može se izreći i za skitanje i prosjačenje, odavanje prostituciji, ali ne i onima koji koriste usluge prostitutki, vrijeđanje službenih organa, za one koji sudjeluju u tučnjavi na javnom mjestu, ali i za širenje lažnih vijesti koje »remete mir i spokojnost građana«.


Upravo je na borbi protiv širenja lažnih vijesti jedno vrijeme inzistirao premijer Andrej Plenković pa će biti zanimljivo vidjeti kolika će novčana kazna biti propisana za taj prekršaj. Novčana kazna za ta djela trenutno je od 20 do 150 eura.


Ista tolika kazna predviđena je i za prekršaj koji obuhvaća izvođenje tekstova ili glazbe, te isticanje simbola kojima se remeti javni red i mir. Alternativa je kazna zatvora do 30 dana.


Oko tog prekršaja vodilo se i najviše rasprave jer se često one koji su isticali simbole ili uzvikivali pokliče koji se vežu uz primjerice ustaški ili nacistički režim, kažnjavalo baš prema toj odredbi, a brojni su bili zahtjevi da se ta djela sankcioniraju kaznenim zakonom.


Temeljita revizija


Osim izmjena kojima će povećati kazne za kršenje javnog reda i mira, MUP najavljuje i donošenje potpuno novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za što je prošli tjedan osnovana i Međuresorna radna skupina za izradu novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.


Međuresorna radna skupina će, najavljuju iz MUP-a, raditi na temeljitoj reviziji odredaba važećeg Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno na izradi novog Zakona usklađenog sa zahtjevima vremena, potrebama struke i prakse te usklađenog s promjenama drugih, u međuvremenu, donesenih zakona.