Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

PREKO SLOVENSKE GRANICE

Osmorica optužena za krijumčarenje preko 250 migranata

Autor: Hina

28.11.2022. 15:15
Osmorica optužena za krijumčarenje preko 250 migranata

Foto: Marko Prpić/PIXSELLUskok je podigao optužnicu protiv osmorice muškaraca, šestorice hrvatskih te po jednog ukrajinskog i državljana BiH, da su se zločinački udružili te sa riječkog područja u Sloveniju ilegalno prebacili više od 250 ilegalnih migranata koji su im za to platili, nekima, i po desetke tisuća eura.


Iz Uskoka su u ponedjeljak objavili kako su pred riječkim Županijskim sudom osmoricu optužili zbog zločinačkog udruženja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja, kao i krivotvorenja isprava.


Prvookrivljenog terete da je tijekom proljeća i ljeta, po dogovoru s neznancima iz Srbije i Turske, na širem riječkom području dogovorio prihvat većeg broja stranaca koji su ilegalno iz BiH ušli u RH, a u njihov transfer do slovenske granice organizirao je četvrto, peto i sedmookrivljenoga.
Taj šef ove skupine snosio je troškove nabave i održavanja vozila za prijevoz stranaca te nabave mobitela za komunikaciju, a ujedno je organizirao i smještaj te daljnji transport migranata do neposredne blizine granice sa Slovenijom.


Kroz šumski predio neposredno uz granicu, a uz pomoć i vodstvo nepoznatih osoba, dolazili su do vozila kojima su ih četvrto i petookrivljeni prevozili u Sloveniju, uz naknadu od najmanje 150 eura po osobi.


Na taj su način trojica okrivljenih prebacili najmanje 214 ilegalnih migranata te stekli ukupno preko 30.000 eura.


Nadalje, Uskok drugookrivljenoga tereti kako se s nepoznatom osobom iz Srbije dogovorio, a uz pomoć sedmookrivljenog za strance osigurao smještaj i prehranu, po potrebi i odjeću i obuću za vrijeme njihovog boravka na širem riječkom području.


Potom je organizirao transport do granice, odakle su u Sloveniju prevezli najmanje 23 migranta koji su im za tu ‘uslugu’ platili najmanje 6900, odnosno 2250 eura.


Na isti način ‘poslovali’ su treće te šestookrivljeni, koji su omogućili ilegalno prebacivanje na slovenski teritorij najmanje 19 ilegalnih migranata i tako ukupno ‘uprihodovali’ 2850, odnosno 1950 eura.


Uskok je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.