Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NIKOLINA BRNJAC

Osluškivanje nautičara je ključ uspjeha ACI-ja

01.07.2023. 10:00
Osluškivanje nautičara je ključ uspjeha ACI-ja

Foto: Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, predsjednica Glavne skupštine ACI d.d. Neja Markicevic / CROPIX

Nautički turizam jedan je od najistaknutijih dijelova hrvatske turističke ponude, a jedna od najvažnijih uzdanica našeg nautičkog turizma je zasigurno ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu. U svojih 40 godina djelovanja ACI je postavio temelje i standarde koji hrvatsku nautičku ponudu danas svrstavaju među najatraktivnije u svijetu.


Kada je 1. srpnja 1983. započeo svoje poslovanje, bio je to jedinstven pothvat u svjetskim razmjerima, jer su usred gospodarske i političke krize popraćene turbulentnim zbivanjima u bivšoj državi na Jadranu širom otvorena vrata suvremenom nautičkom turizmu. Od početnih 16 marina Umag, Rovinj, Pula, Pomer, Supetarska Draga, Rab, Žut, Piškera, Jezera, Vodice, Skradin, Trogir, Split, Milna, Vrboska i Palmižana, do danas, kada u sustavu ACI marina posluju 22 luke nautičkog turizma, ACI marine su simbol kvalitete i vrhunske usluge.


Ukorak s trendovima


Iznimno me veseli što je ACI kroz cijelo svoje postojanje pratio trendove i promjene ,u nautičkom turizmu, osluškivao ono što nautičari traže i žele i prilagođavao svoju ponudu. U tome sigurno leži i ključ njegovog uspjeha, a to potvrđuju i brojne nagrade koje je tijekom godina kontinuirano osvajao, međutim najveća nagrada su zadovoljni nautičari, koji se svake godine iznova vraćaju u njihove marine. A čak dvije od njih, Rovinj i Cres, kategorizirane su s rijetkih elitnih pet sidara koja klijentima jamče ispunjavanje najviše razine kvalitete u pogledu niza posebnih uvjeta i visokih standarda opremljenosti i izgleda prostora u kojima se djelatnost obavlja, načina na koji se usluge pružaju, sadržaja koji marina nudi te u konačnici i u pogledu primjene načela zaštite okoliša u svakodnevnom poslovanju.


Posebno je važno, kada govorimo o budućnosti našeg turizma općenito, pa tako i nautičkog turizma, osigurati usmjerenost prema održivim i zelenim praksama, kako u lukama nautičkog turizma tako i na plovilima, i zato me raduje što gotovo sve ACI marine imaju Plavu zastavu koja po strogo definiranim kriterijima jamči održivo upravljanje i gospodarenje morem te kopnenim pojasom određene marine. Također je važno istaknuti da je ACI nositelj brojnih certifikata koji jamče najviše standarde, prema međunarodnim normama, za kvalitetu, okoliš, energetsku učinkovitost, kao i za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću.


ACI se od samih početaka ističe kao tvrtka čija je primarna misija briga o moru, priobalju i cjelokupnom okolišu, što je u skladu s novom Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. godine, koja u fokus stavlja brigu o resursima, s posebnim naglaskom na okoliš, prostor i klimu.


Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, predsjednica Glavne skupštine ACI


Očuvani resursi i inovativne prakse te kvalitetna usluga i infrastruktura temelji su na kojima treba nastaviti graditi i razvoj hrvatske nautike. Pravilno gospodarenje otpadnim vodama, smanjenje otpada od hrane i jednokratne plastike, štednja pitke vode i korištenje obnovljivih izvora energije, kao i rješenja koja smanjuju ugljični otisak danas više nisu pitanje izbora, nego obveza svih odgovornih dionika u turizmu.


Strategija razvoja održivog turizma do 2030. ističe nautički turizam kao jedan od posebnih oblika turizma koji ćemo posebno poticati, međutim on mora biti utemeljen na očuvanju okoliša te kvalitetnim marinama i ostaloj infrastrukturi. Svoje strateško usmjerenje prema održivom turizmu Ministarstvo turizma i sporta podupire i kroz poticanje ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju javne i privatne turističke infrastrukture kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kao i Višegodišnji financijski okvir Europske unije.


Zakon o turizmu


Sljedeće godine na snagu će stupiti i prvi hrvatski Zakon o turizmu koji će omogućiti upravljanje razvojem turizma na temelju egzaktnih podataka, a Zakonom će se, između ostaloga, unaprijediti okvir za poticanje ulaganja u turizmu te će se prvi put stvoriti i poseban okvir poticaja za održivu nautiku. Poticat će se projekti u turizmu visoke dodane vrijednosti, koji između ostaloga uključuju i charter flotu, kao i djelatnosti smještaja gostiju na plovilima nautičkog turizma za krstarenje i plovila za jednodnevne i višednevne izlete. Radi smanjivanja emisija stakleničkih plinova iz turizma osigurat će se dekarbonizacija turističke infrastrukture i zelena tranzicija turističke flote. Poticat će se korištenje izvora energije s niskim udjelom ugljika, odnosno obnovljive izvore energije (poput energije vjetra i sunčeve energije), provedbu mjera energetske učinkovitosti te provedbu mjera zaštite okoliša. Prvi put će se omogućiti korištenje potpora za charter flotu, i to za obnavljanje ili kupnju čistih vozila ili vozila s nultom stopom emisije, kao i ulaganje u marine, i to prihvatnih kapaciteta za crne tankove u marinama.


Recentna istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su u posljednje tri godine i turisti promijenili svoje navike u putovanjima, traže održive destinacije, destinacije koje se brinu o okolišu, gdje mogu doživjeti mir i ljepotu prirode te se povezati s lokalnim običajima i stanovništvom. To nam ukazuje na činjenicu da će u budućnosti uspjeh turizma ili destinacije uvelike počivati na održivosti i iznimno me veseli što je ACI d.d. to već prepoznao te svoje poslovanje prilagođava u tom smjeru.


Čestitam na ovih prvih 40 godina i želim puno uspjeha u nadolazećim godinama kako bismo zajednički hrvatski turizam učinili još boljim, konkurentnijim i uspješnijim!


Članak je nastao u suradnji s partnerom ACI