Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

državni zavod za statistiku

Osim Hrvatske, još 24 članice EU nisu provele Kontrolni popis

Autor: Hina

02.02.2023. 21:30
Osim Hrvatske, još 24 članice EU nisu provele Kontrolni popis

Foto: Arif SitnicaDržavni zavod za statistiku (DZS) priopćio je u četvrtak da zbog pogoršane epidemiološke situacije nije proveo Kontrolni popis stanovništva, a isto nisu učinile 25 zemalja EU, no kontrola pouzdanost prikupljenih rezultata provodi se korištenjem nekoliko baza podataka.


Nakon provedbe Popisa stanovništva 2021.godine, Državni zavod za statistiku nije proveo Kontrolni popis “na reprezentativnom uzorku popisnih krugova radi ocjenjivanja obuhvata i kvalitete prikupljenih podataka”, kako stoji u Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova iz travnja 2021. godine.


Razlog tome je pandemija covida-19, tvrde u DZS-u.
“Uslijed znatno pogoršane epidemiološke situacije na terenu, nije se pristupilo provedbi Kontrolnog popisa na terenu”, odgovorili su za Hinu.


DZS dodaje Hrvatska u tome nije jedina, čak 90 posto država Europske unije nisu provele Kontrolni popis. Unatoč tome, vjerodostojnost popisnih podataka je neupitna i ne ovisi o rezultatima Kontrolnog popisa, ističu.


“Od 27 zemalja Europske unije samo su dvije zemlje provodile Kontrolni popis na terenu nakon Popisa stanovništva. Tijekom obrade popisnih podataka, kontrola sadržaja, pouzdanosti i točnosti provodi se korištenjem raspoloživih administrativnih izvora podataka te korištenjem rezultata postojećih statističkih istraživanja”


Pouzdanost i točnost podataka Državni je zavod za statistiku provjeravao korištenjem baze podataka Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Porezne uprave, itd.


Osim toga, stručnjaci DZS-a kontinuirano razmjenjuju znanja s kolegama iz drugih nacionalnih statističkih ureda vezano za kontrolu kvalitete podataka, naveli su.


Takva praksa je prihvatljiva sa stručno-metodološkog aspekta, a osim što je prisutna i  drugim nacionalnim statističkim uredima, podupire ju i Eurostat, poručili su iz Državnog zavoda za statistiku.


Naime, Jutarnji list je u današnjem broju problematizirao činjenicu da DZS, koji je, uz niz problema, probijanje rokova i optužbi za nepropisno obavljanje posla te nepopisivanje dijela građana, na jesen 2021. uspio dovršiti Popis stanovništva, no nikad nije proveo Kontrolni popis koji je, kako ističu, sukladno zakonu, obavezan i predstavlja jedinu propisanu validaciju popisnih podataka.