Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

"Znaš li svoj broj?"

OPASNO Čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol!

Autor: Hina

21.04.2024. 10:37
OPASNO Čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol!

Foto: iStock/NL



Čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol, pa će u nedjelju u sklopu nacionalne kampanje “Znaš li svoj broj?”, koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti, djeca kroz utrku u centru Zagreba učiti o važnosti brige za zdravlje.


Prošlogodišnji pilot projekt probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred pokazao je da čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol, a liječnici su složni da je to izravna posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti.


Kolesterol je često povišen zbog pretilosti – Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU. Zbog nedostatka simptoma većina niti ne zna da je u riziku, tako da pravovremena dijagnoza, zdrav način života i usvajanje zdravih navika od najranije dobi mogu značajno smanjiti rizik od komplikacija.




Stoga se radi podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika danas organizira simboličnu dječja utrka od 300 metara na Trgu bana Jelačića pod nazivom “Trk! Za zdravlje!”. Start je u podne, a program počinje u 10 sati zabavnim aktivnostima i nastupom mladog hrvatskog blues glazbenika Odina.


“Neka naši najmlađi od najranije dobi krenu brinuti za svoje zdravlje i potaknu svoje roditelje, djedove i bake na redovite kontrole kod liječnika jer osobe koje su dugotrajno izložene povišenim vrijednostima LDL kolesterola i povišenog tlaka imaju značajno veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostatka populacije”, istaknuo je pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora Ivan Pećin.


Šokantno je, kaže, što je lani gotovo svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana upravo neprepoznatim i nekontroliranim povišenim tlakom, šećerom u krvi ili povišenim kolesterolom.


Povišeni “loš” LDL kolesterol jedan je od glavnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, jednog od vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu. On može biti i nasljedan, procjenjuje se da u Hrvatskoj od obiteljske hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba, no samo ih je pet posto svjesno dijagnoze, a oni koji se ne liječe vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.


Veliki iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti predstavlja probir na povišeni kolesterol koji se od 2023. provodi među predškolcima, a važan je i za druge članove obitelji jer ako se kod predškolca utvrdi obiteljska hiperkolesterolemija, liječnik će na pretrage uputiti i članove njegove obitelji.