Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

crveni metoalarm

Olujna bura na Jadranu i u utorak: Ove regije su u posebnoj opasnosti

Autor: Hina

27.02.2023. 18:00
Olujna bura na Jadranu i u utorak: Ove regije su u posebnoj opasnosti

Foto: Mateo Levak/Novi listPrognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izvijestili su da za utorak, 28. veljače, ostaje na snazi crveno upozorenje za Velebitski kanal što znači da će na tom području i dalje puhati jaka i vrlo jaka, mjestimice i olujna bura.


Narančasto upozorenje za utorak vrijedi za zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić.


“Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, istaknuli su iz DHMZ-a.


Kažu da se može očekivati i treba pripremiti za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.
Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, a preporučuju da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je, kažu, da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa treba pratiti informacije o prometu.


Prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, pa iz DHMZ-a savjetuju izbjegavanje putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.