Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

STRANI RADNICI

Oko 12.000 Nepalaca radi u Hrvatskoj, evo kolike su im plaće

Autor: Hina

29.04.2023. 10:50
Oko 12.000 Nepalaca radi u Hrvatskoj, evo kolike su im plaće

Foto: Arhiva ZLAgencije nepalskim radnicima u oglasima nude plaću od oko 500 eura, što je 30 posto manje od stvarnih plaća u Hrvatskoj, piše u subotu Jutarnji list.


Ovo je zlatna prilika ako tražite posao u inozemstvu. Ne oklijevajte i prijavite se kako biste ju maksimalno iskoristili.” Ovim riječima hrvatske agencije za dovođenje stranih radnika predstavljaju svoju ponudu radnicima iz Nepala samo nekoliko odlomaka prije nego što su navele i konkretne iznose plaća koji su očito manji od prosječnih plaća za koje rade strani radnici u Hrvatskoj.


Nakon što je Jutarnji doznao da dio nepalskih radnika, kojih je u Hrvatskoj trenutno 12.000, kod nekih domaćih poslodavaca radi za minimalac, ponekad i 70 sati tjedno, pregledali smo oglase za posao u Hrvatskoj na nekoliko nepalskih web stranica za zapošljavanje, među ostalima sajhajobs.com i alljobvacancies.com.
Našli smo da tri hrvatske agencije za posredovanje, koje Nepalce spajaju s domaćim poslodavcima, nude 20 različitih poslova, uglavnom su to traženi, ali niskoplaćeni poslovi poput konobara, kuhara, građevinskog radnika i poljoprivrednika za što oglašavaju plaće od 500 do 800 eura.


Ipak, uspoređujući te plaće s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – o iznosima prosječne isplaćene plaće za 18 najtraženijih zanimanja za stranu radnu snagu – ispada da se Nepalcima u Hrvatskoj za neke poslove nudi u prosjeku 100 eura manja plaća od očekivane, piše novinarka Jutarnjeg lista Karla Zupičić.