Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

“Javno je dobro”

Održan prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru: "Danas koncesija, sutra prodaja"

Autor: Hina

02.02.2023. 17:02
Održan prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru:

Foto: Patrik Macek/PIXSELLU podne je na Markovu trgu počeo građanski prosvjed protiv prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Organizira ga inicijativa “Javno je dobro” koja okuplja niz udruga i građana te traži da se iz procedure povuče prijedlog zakona koji je prošli tjedan stigao u Sabor, javlja HRT.


Prosvjednici okupljeni uz inicijativu “Javno je dobro” stigli su na Trg svetog Marka, gdje traže povlačenje prijedloga i izradu potpuno novog Zakona.


Dolazak na prosvjed najavili su i oporbeni saborski zastupnici.
Kako je Igor Dunaj javio s Markovog trga u podnevni HTV-ov Dnevnik, glavni razlozi za prosvjed mogu se iščitati iz naslova, “Obala i more – 100 posto slobodno, 100 posto naše”. Prosvjednici poručuju da je zakon izrazito štetan za građane i turiste, a da pogoduje privatizaciji, velikim investitorima i hotelima.


Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Teško je očekivati da će Vlada poslušati zahtjev da se nacrt zakona povuče i izradi potpuno novi jer se o njemu već raspravljalo u Saboru. Tada su vladajući poručili da zagrađivanja neće biti, odbacili sve optužbe i rekli da zakon samo rješava neka otvorena pitanja te da protivnici krivo iščitavaju neke odredbe.


Prosvjednici su pak Vladi i premijeru poručili da znaju dobro čitati i da neće odustati od mora i plaža. Rekli su da je ovaj prosvjed samo jedan od niza akcija i da su, ako iscrpe sve legalne opcije, moguće i blokade morskih luka i plaža.


Na prosvjed su došli i neki oporbeni političari, poput Peđe Grbina, Sandre Benčić, Davora Dretara, Stipe Mlinarića, Katarine Peović… Prosvjednici su nosili transparente s natpisima kao što su “Plaže svima”, “Nije ti ćaćino” i “Smrt okupaciji, sloboda plažama”.


“Ovo se ne da popraviti”


Vladimira Mascarell iz inicijative “Javno je dobro” rekla je da, kako je zakon predan u saborsku proceduru bez ikakvog problema može povući i pokrenuti ponovna izrada zakona.


– I to je ono što mi tražimo, da sve ide ponovno na radnu skupinu, nakon toga savjetovanje, ponovno na Vladu i tako dalje. Ovo se ne da popraviti, ovo je toliko krivo postavljeno da se tu ništa ne može popraviti, poručila je Mascarell.


– Mi nismo protiv reda na pomorskom dobru, dapače, mi se borimo upravo za red, a ovaj zakon donosi nered, rekla je Marijana Botić iz inicijative.


Saborska oporba organizira okrugli stol koji počinje u 13 sati u Saboru i na kojemu će se raspravljati o tome kako očuvati pomorsko dobro.