Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

proizvodnja struje

Odabrane tri tvrtke koje će istraživati geotermalna polja u Hrvatskoj

Autor: Marinko Glavan

03.10.2023. 14:04
Odabrane tri tvrtke koje će istraživati geotermalna polja u Hrvatskoj

Foto: Luka JeličićAgencija za ugljikovodike i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavili su rezultate javnog nadmetanja za šest istražnih područja za korištenje geotermalne energije, na geografskom području Dravske potoline, s ukupnim potencijalom proizvodnje od 600 tisuća megavatsati (MWh) električne energije godišnje, što je jednako godišnjoj prosječnoj potrošnji 200 tisuća hrvatskih kućanstava. Vrijednost istražnih radova u ovom natječaju procijenjena je na više od 191 milijun eura.


Prema objavi Ministarstva, na natječaj je stiglo petnaest ponuda, od jedanaest ponuđača, nakon čega su izdane dozvole za istražne radove na pet od šest ponuđenih područja, dok za šesto područje, »Ferdinandovac«, nije pristigla niti jedna ponuda pa je za taj dio povjerenstvo za odabir pristiglih ponuda predložilo poništenje javnog nadmetanja.


Ranija istraživanja


Potencijal istražnih prostora, prema objavljenom, identificiran je u ranijim bušotinama nastalim za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, što sad uvelike smanjuje rizik i troškove budućim investitorima, a ističe se i kako temperatura na svim lokacijama omogućuje proizvodnju električne energije, s ukupnim potencijalom svih lokacija oko 600.000 MWh električne energije.
– Aktiviranje geotermalnog potencijala značajan je korak prema povećanju proizvodnje energije na hrvatskom tlu. Osim što povećavamo sigurnost naše države povećavajući vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih, čistih izvora, aktiviranje geotermalnog potencijala donosi i niz koristi za gospodarstvo.


Geotermalni potencijal postaje resurs koji će igrati značajnu ulogu u stvaranju energetske neovisnosti i dostatnosti Republike Hrvatske, izjavio je ministar Davor Filipović.


Kada je riječ o ponuđačima, iz Ministarstva ističu kako je riječ o renomiranim domaćim i inozemnim kompanijama koje svoj portfelj žele diversificirati novim, sigurnim i jakim energetskim projektima.


Ina je na natječaju dobila pravo na istražne radove i eventualnu eksploataciju na dva polja, Lešćan i Međimurje 5, kao i tvrtka IGeoPen za područja Pčelić i Sječe, dok je pravo na područje Kotoriba pripalo društvu Viola Energy Generation.


Iz Ine su, na naš upit izrazili zadovoljstvo uspjehom ponuda na natječaju za istraživanje geotermalnih potencijala, na kojemu je kompanija dobila dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na dvije lokacije.


Veliko iskustvo


– Važni zadaci su pred nama, odnosno slijedi istražno razdoblje u kojem će Ina pažljivo analizirati geotermalne vode na spomenutim područjima kako bi utvrdila o kakvom potencijalu se radi.


U Ini se nadamo kako će ishođenje svih potrebnih dozvola za planirane istražne radove ići brzo i glatko kako bi se komercijalna upotreba realizirala u što je moguće kraćem vremenskom roku.


Također, veselimo se suradnji s lokalnim zajednicama i svim relevantnim institucijama kako bismo zajedno ostvarili željene ciljeve od kojih će biti koristi za našu kompaniju, ali i lokalnu i regionalnu samoupravu te hrvatsko društvo u cjelini, odgovaraju iz Ine, dodajući kako Inina tvrtka-kćer, Crosco, zahvaljujući višegodišnjem iskustvu u izvođenju različitih istražnih bušotina svoje usluge na tom području može ponuditi i drugim zainteresiranim kompanijama.


– Dodjela dozvola za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala otvara nove poslovne mogućnosti i za Ininu servisnu kompaniju Crosco koja već aktivno pruža usluge na tržištu geotermalne energije.


Crosco ima ogromno iskustvo u provedbi raznih vrsta bušačkih aktivnosti te je u mogućnosti pružiti usluge bušenja geotermalnih bušotina za to zainteresiranim kompanijama, kako u Hrvatskoj tako i u regiji, ističu iz Ine.


Predviđeni istražni radovi uključuju izradu 21 geotermalne bušotine. Ukupna vrijednost investicija u slučaju pozitivnih rezultata istraživanja i utvrđenog potencijala te realizacije projekata u cijelosti iznosi preko 400 milijuna eura. Prema dosadašnjim analizama, Hrvatska ima geotermalni potencijal za izgradnju geotermalnih elektrana ukupne snage oko jednog gigavata (1GW).