Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PRIJEVOZNICI ODAHNULI

Od ulaska u Šengen ćemo imati 100 milijuna eura direktne koristi godišnje

Autor: Hina

09.12.2022. 12:00
Od ulaska u Šengen ćemo imati 100 milijuna eura direktne koristi godišnje

Foto: Davor Kovačević/NLUdruga hrvatskih cestovnih prijevoznika smatra kako je ulazak Republike Hrvatske u šengenski prostor povijesni dan za našu zemlju.


“Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika pozdravlja izglasanu odluku o ulasku Republike Hrvatske u šengenski prostor. Smatramo da je to zajednički uspjeh i rezultat velikog truda krovnih institucija te od velike važnosti za sve građane Republike Hrvatske”, kažu prijevoznici u priopćenju.


Smatraju da će ulaskom u šengensku zonu biti olakšana protočnost na granicama, poslovanje te protok roba i usluga.
“Navedenom odlukom RH je opravdala svoje punopravno članstvo u Europskoj uniji, a dan donošenja odluke u šengensku zonu smatramo povijesnim danom za Republiku Hrvatsku”, kaže se u priopćenju Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.


Jednoglasnom odlukom na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a u četvrtak u Bruxellesu, Hrvatska je postala 27. članica šengenskog prostora.


Hrvatska se tom odlukom pridružuje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola među državama.


Od 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, dakle sa Slovenijom i Mađarskom, a od 26. ožujka sljedeće godine u zračnim lukama.


Sektor za prijevoz Hrvatske gospodarske komore izračunao je da će s ulaskom u Schengen više od pet tisuća međunarodnih prijevoznika u Hrvatskoj godišnje imati 100 milijuna eura direktne koristi.