Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

KAZNE SU VELIKE, ALI...

Od danas je dopuštena upotreba pirotehnike. Treba li ju u potpunosti zabraniti?

Autor: Portal ZL

27.12.2023. 10:36
Od danas je dopuštena upotreba pirotehnike. Treba li ju u potpunosti zabraniti?

Foto: Marko Lukunić/PIXSELLU Hrvatskoj je od danas do 1. siječnja dopuštena upotreba pirotehničkih sredstava s izuzetkom petardi, koje su pod zabranom cijele godine. Tim su se povodom oglasili Prijatelji životinja, navodeći kako je i “službeno počela noćna mora za djecu, starije, bolesne, životinje i njihove skrbnike”.


“Iako pirotehnika, nažalost, odjekuje još od 15. prosinca, od danas je službeno dopuštena njezina uporaba – osim petardi i redenika, koji su potpuno zabranjeni kroz cijelu godinu. Kazne za korištenje petardi i rednika iznose između 660 i 1990 eura. Prijatelji životinja mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku! Time će dati pozitivan primjer djeci koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš”, navode aktivisti u priopćenju.


Životinje mogu i uginuti


Kažu da je pozitivno da je pucnjave proteklih godina sve manje, a bilježi se i kažnjavanje upotrebe i posjedovanje pirotehnike. Pohvalno je, nastavljaju, i to što je skoro 50 gradova i općina odustalo od organizacije vatrometa i tako dalo dobar primjer svojim građanima pokazujući da se itekako može slaviti bez eksplozija.
“Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju da sva pirotehnika uznemiruje divlje životinje poput ptica, koje mogu smrtno stradati zbog nekontroliranog straha i iznemoglosti, a kućnim ljubimcima može otkazati srce. Psi se od straha znaju otrgnuti s povodca i nastradati u prometu ili se izgubiti, a onima bolesnima, kao i ljudima, stanje se može pogoršati”, dodaju iz Prijatelja životinja..


Smatraju da bi itekako pomogao daljnji put prema zakonskom rješenju kakvo je bilo ranije, kada je sva pirotehnika bila zabranjena. Za sljedeći korak predlažu da prodaja počne 27. 12. i da uporaba bude dopuštena samo za doček Nove godine, a ne i u dane kada se ništa ne slavi kako je sada. Do tada apeliraju na građane da prijavljuju svako kršenje Zakona, a na policiju da redovito i odgovorno provodi zakon.


“Većini skrbnika životinja ovih dana slijedi borba da zaštite i utješe svoje četveronožne članove obitelji. Već sada pripremaju se na mučne i kratke šetnje, spuštene rolete, sedative za smirenje i strah da životinja ne doživi infarkt. I bolesni ljudi, stariji, mala djeca teško će podnijeti sljedeće dane, a zrak koji je u ovo vrijeme ionako zagađen punit će se zagađenjem zbog konstantnih eksplozija i štetnih čestica koje će padati na tlo i u vodu koju pijemo.


Stoga pozivamo sve da se suzdrže od upotrebe pirotehnike kako bismo zajedno mogli dočekati Novu godinu u mirnom ozračju, slaviti zajedno i omogućiti drugima da uživaju u proslavi. U današnje vrijeme, kada postoji obilje modernih atrakcija koje nikome ne nanose štetu, uporaba pirotehnike zaista nije nužna.


Ponavljamo da su petarde i redenici u potpunosti zabranjeni, a da je i ostala pirotehnika štetna te se nadamo da će sve više gradova, općina i građana pratiti pozitivne primjere”, zaključuju iz Prijatelja životinja.


Petarde zabranjene cijele godine


Do 7. siječnja traje i MUP-ova akcija “Mir i dobro” čiji je cilj senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.


Prim. dr. Zoran Barčot, koji već niz godina surađuje s MUP-om u provođenju ove operativne akcije, opisao je najčešće ozljede koje nastanu nestručnim i neopreznim rukovanjem pirotehnikom, a to su ozljede lica, šake, oka i uha.


“Najčešće ozljede nastaju uslijed rukovanja pirotehnikom iz „kućne radinosti“ i pirotehnike koja se nije odmah aktivirala”“, istaknuo je prim. dr. Barčot, pozivajući na odgovornost roditelje.


Petarde su u Hrvatskoj zabranjene u potpunosti i građani ih ne bi smjeli posjedovati. Inače, pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.