Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

JOŠ MALO

Objavljeno kad stiže prvih šest Rafalea, piloti prošli obuku u Francuskoj: ‘Ovo je baš moćan stroj’

Autor: Hina

30.03.2024. 13:23
Objavljeno kad stiže prvih šest Rafalea, piloti prošli obuku u Francuskoj: ‘Ovo je baš moćan stroj’


Provode se završne pripreme za povijesni prelet prvih šest aviona Rafale u Hrvatsku, priopćio je u subotu MORH.


“Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku dolazi ovoga proljeća – samo nekoliko tjedana dijeli nas do dolaska novih moćnih čuvara hrvatskog neba. Ostalih šest doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine kad završi obuka ostalih hrvatskih pilota”, ističe se u priopćenju.


U hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA) u Bordeauxu, borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) provode posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona iz Francuske u Hrvatsku.
“Od malih nogu maštao sam da budem pilot i da letim i zato je let na avionu Rafale za mene bio ispunjenje tog dječačkog sna. Bio je to predivan osjećaj u kojem se osjećaš slobodno, imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojima bih opisao taj avion”, rekao je hrvatski pilot koji je bio izabran u prvoj skupini za obuku u Francuskoj.


Kako je izgledala obuka, opisao je hrvatski pilot koji će doletjeti s Rafaleom u Hrvatsku.


“Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, dok je MiG složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne”, rekao je.


I zrakoplovni tehničar koji se u Francuskoj nalazi već šest mjeseci, a koji je kao stipendist Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin“ već pet godina pripadnik HRZ-a, s veseljem očekuje prelet aviona u domovinu.


“Gotovo četiri godine radio sam kao tehničar na zrakoplovima MiG-21 i nakon toga došao ovdje. Obučavam se za tehničara koji radi na sustavu naoružanja na avionu Rafale i mijenjanju konfiguracija za određenu vrstu misija koju bi piloti ovog aviona mogli imati”, rekao je.


Na obuku u Francusku poslano je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine, dodaje se u priopćenju.