Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

ŠTO SE PROMIJENILO?

Objavljene nove imovinske kartice premijera i većine članova Vlade

Autor: Dražen Ciglenečki

29.02.2024. 15:06
Objavljene nove imovinske kartice premijera i većine članova Vlade

Foto: Davor Kovačević/NLPovjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je većinu novih imovinskih kartica članova Vlade, nedostaju za još trojicu ministara, a u njima doista nema ništa spektakularno. U odnosu na godinu dana ranije, promijenio se materijalni status malo članova Vlade. I kod onih koji su ponešto izmijenili u svojim imovinskim karticama nije riječ o značajnim dobicima ili gubicima.


Dakle, sudeći prema ovim karticama, nitko se iz Plenkovićeve vlade nije naglo obogatio u godinu dana. Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman unio je u imovinsku karticu, pod pritiskom javnosti i Povjerenstva, krajem prošle godine izdašnu dividendu na vlasnički udio u obiteljskoj tvrtki Agroproteinka, koju je zaboravljao upisivati od 2019., pa sada niti kod njega nema neke bitne promjene.


Nekako se najviše povećala imovina ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i to zahvaljujući nasljedstvu njezinog supruga, također zaposlenog u Ministarstvu kulture i medija. Ministrica je, u odnosu na početak 2023., u imovinsku karticu stavila i kuću u Velom Lošinju, kao i veću ušteđevinu.
Prije godinu dana su ministrica i njezin bračni drug zajedno na bankovnim računima imali 590 tisuća kuna i 215 tisuća eura, a danas je ukupna cifra 360 tisuća eura. Ali, nije ih to, primjerice, potaknulo na obnovu voznog parka, još uvijek imaju VW Polo iz 2006.


Premijer i njegovi suradnici općenito voze dosta stare automobile, ako ih uopće posjeduju. Od svih je u imovinsku karticu auto dodao Davor Božinović, čija je supruga, koja ima ordinaciju dentalne medicine, uzela na leasing Peugeot 3008 iz 2018. Još uvijek osobno vozilo nemaju Radovan Fuchs i Marija Vučković, a više ni Grlić Radman, u kartici kojeg sada nema BMW-a 430XD.


Niti nekoliko ministara koji nisu imali štednju nisu je u 2023. stekli, recimo Davor Božinović i Marija Vučković. Valja primijetiti da niti jednog supružnika člana Plenkovićeve vlade nije naglo krenulo. Svi su na radnim mjestima na kojima su bili i na početku mandata bračnog druga ministra.


Tako je suprug Anje Šimpraga, premda je ona postala visokorangirana državna dužnosnica, potpredsjednica Vlade, ostao zaposlen u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ervenik, gdje prima mjesečnu plaću u visini 700 eura.


Prvi među jednakima u Vladi, Andrej Plenković, prijavio je plaću od 3.262,83 eura, sedamdesetak eura više nego prije godinu dana. Kako mu je supruga koristila roditeljski dopust, u premijerovoj se imovinskoj kartici navodi da su joj prihodi u 2023. bili nula eura. Štednja se Plenkovićevih smanjila za 30 tisuća eura, s 220 na 190 tisuća eura.


Razliku je predsjednik Vlade investirao u narodne obveznice. Automobil nije mijenjao, zadovoljava ga VW Passat iz 2011. Stambeni fond bračnog para Plenković također je jednak kao i lani. U njemu je stan u Zagrebu veličine 191 kvadrat, procijenjene vrijednosti 346.406,53 eura, a u imovinskoj kartici mu je kuća u mjestu Makoše te još nekoliko drugih manjih nekretnina.