Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

problemi s grijanjem

Novi uzlet Domova za starije i nemoćne u Lici

Autor: Marin Smolčić

06.12.2022. 19:59
Novi uzlet Domova za starije i nemoćne u Lici

Foto: Marin SmolčićU mnoštvu Vaših pisama, sugestija i žalbi, svaka je redakcija posebno senzibilna kada su u pitanju starije osobe. Tako smo prije nekoliko dana dobili informaciju po kojoj se štićenici Doma za starije i nemoćne u Gospiću povremeno smrzavaju, pri čemu im ne pomažu niti privatne električne grijalice jer im je njihovo korištenje zabranila uprava.


U razgovoru s nekolicinom štićenika dolazi do izražaja oprez kada su u pitanju osobni podaci ili fotografije tih „zviždačaa“. Jedan stariji gospodin čak se slaže  sa zabranom upotrebe električnih grijalica po sobama i pita se:


-‘Ko će odgovarat’ ako, ne daj Bože, bukne požar? Osim toga neki su moji  susjedi znali uključiti grijalice i zaboraviti na njih, dok su bili izvan Doma za starije i nemoćne i po nekoliko sati. Neko mora platit’ i tu struju!


Naslijeđena dugovanja
Ravnateljica Doma za starije i nemoćne Ličko-senjske županije je Ivanka Stilinović. Ako je suditi po podacima koje nam je iznesla riječ je o vrlo hrabroj osobi jer se ova ustanova u više navrata našla u središtu pozornosti medija zbog nagomilanih dugovanja, a trenutni „inflacijski uzlet“ svakako joj kao odgovornoj osobi nije išao na ruku.


Blagdan je Svetog Nikole i ova je ustanova danas krcata mladim ljudima, djece i unuka štićenika koji su im došli čestitati imendan ili im donesti neku omiljenu slasticu. Ravnateljica Doma započinje izlaganje, uz mnoštvo popratne dokumentacije, računa, statistike…


-Mi imamo tri podružnice: Gospić, Udbinu i Otočac. Po novoj kategorizaciju gospićki Dom ima kapacitet 190, a mi trenutno imamo 170 0s0ba, uz 11 otvorenih zahtjeva. Moja intencija je da dom u Gospiću do konca ove godine primi maksimalni broj štććenika. Razlog popune kapaciteta je taj da bismo mogli podimiti troškove poslovanja. Dom u Udbini ima kapacitet 80 mjesta i uvijek je pun. Smještaj u Otočcu predviđen je za 105 korisnika i također je uvijek pun.


Dolakom na ovo mjesto u ožujku ove godine u sva tri  doma zatekla sam obveze prema dobavljačima u iznosu od pet milijuna kuna i oko 500 tisuća kuna dopuštenog prekoračenja. Moram spomenuti i kratkoročni kredit u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Dobavljače riješavamo koliko možemo  jer nam nakon podjele plaća zaposlenicima, kvote za normalno poslovanje i rate kredita ostaje tek oko 200 tisuća kuna, što odmah prebacujemo dobavljačima, zaključuje ravnateljica Ivanka Stilinović.


U skrbničkim ustanovama u Lici (ipak) nije hladno


Razgovor usmjerujemo u razlog novinarskog dolaska, odnosno (ne)grijanje soba štićenika.


-U niti jednom našem Domu nije hladno, nastavlja ravnateljica. Kada su topli dani, kao i danas, mi pazimo da po danu radijatori griju po dva sata, onda ih na kratko isključimo i tako opet. Mi u Domovima imamo mnoštvo korisnika i normalno je da će se uvijek netko požaliti da mu je hladno. Nama koji ovdje radimo iznimno je važan odnos prema korisnicima. Da su zadovoljni s prehranom, smještajem, odnosima zaposlenika, higijenom i grijanjem. U ovoj godini smo nanovo okrečili sve Domove i pojačali s kvalitetom jelovnike. Nekolicina štićenika izrazili su želje za neke dodatke ishrani i smještaju. Većinu tih zahtjeva i sugestija mi smo prihavtili i primijenili. Njihove jelovnike nastojimo prilagoditi normativima,  njihovom zdravstvenom stanju i našim mogućnostima.


Kada cijena energenata „leti u nebo“!


Zbog vala poskupljenja mi sada jedva plaćamo energente. Ilustracije rad treba istaknuti kako smo u devet mjeseci 2021. godine za plaćanje el. struje izdvojili 400 tisuća kuna, dok je ove godine taj iznos za isto razdoblje oko milijun kuna. Mi se grijemo na lož-ulje, uz sadašnju cijenu od 10 kuna po litri. K tome, plaćamo ga unaprijed jer još uvijek vraćamo stara dugovanja za taj energent.


U svojem radu navikla sam na iskren odnos i transpatentnost. Dolaskom na ovu funkciju  zamolila sam djelatnike i korisnike da mi se obrate  za sve što smatraju lošim, a da bi se moglo popraviti. Pri tome sam istaknula totalnu diskreciju jer ne želim nekoga dovesti u neugodan položaj samo zato što smatra da bi se nešto moglo poboljšati.


Također sam dolaskom na ovo mjesto zatražila od naših osnivača, Županijske skupštine, povećanje izdvajanja za naša tri doma, posebno kada je pitanju Otočac. Tamošnje smanjenje broja korisnika opravdavalo se koronom. Mi smo imali veliku smrtnost starije populacije i bez korone. Već smo oglasili kako imamo slobodnih mjesta i drago mi je da su nam se ljudi počeli intenzivnije javljati. Ne samo s područja Like, nego li i šire, zadovoljno zaključuje ravnateljica Doma za starije i nemoćne Ličko-senjske županije Ivanka Stilinović.


U Gospić je nakon potresa na Banovini odmah stiglo 14 štićenika Doma iz Petrinje. Nakon uređenja tamošnjeg doma njih šestero se odlučilo vratiti natrag. Dvoje ih je u međuvemenu umrlo, dok je preostalih šest izrazilo želju da bi ostali u gospićkom Domu.