Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

izvješće eurostata

Nezaposlenost u lipnju blago porasla

Autor: Hina

01.08.2023. 15:00
Nezaposlenost u lipnju blago porasla

Foto: Dusko Jaramaz/PixsellNezaposlenost u eurozoni i EU stagnirala je i u lipnju, treći mjesec zaredom, a u Hrvatskoj je blago porasla, pokazale su u utorak najnovije procjene Eurostata.


U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u lipnju 6,4 posto i zadržala se na razini iz prethodna dva mjeseca, izračunali su statističari, revidiravši podatak za svibanj.


U EU iznosila je 5,9 posto i također se zadržala na razini iz travnja i svibnja. U odnosu na prošlogodišnji lipanj niža je za 0,3 postotna boda u eurozoni i za 0,2 postotna boda u EU, pokazuju tablice Eurostata.
Statističari procjenjuju da je u EU u lipnju bez posla bilo 12,8 milijuna građana, od čega 10,81 milijun u eurozoni. Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU u lipnju smanjen za dvije tisuće, a u eurozoni za 62 tisuće. U odnosu na prošlogodišnji lipoanj manji je za 387 tisuća u Uniji i za 441 tisuću u eurozoni.


Hrvatska malo iznad prosjeka


Španjolska i Grčka i dalje jedine imaju dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u lipnju dosezala 11,7 odnosno 11,1 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u lipnju iznosila 6,8 posto i bila je za 0,2 postotna boda viša nego u prethodna tri mjeseca.


U lipnju 2022. iznosila je 6,9 posto, pokazuju tablice. U Hrvatskoj su bez posla u lipnju, prema Eurostatovim podacima, bile 122 tisuće građana, za četiri tisuće više nego u svibnju. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec njihov je broj pak smanjio za četiri tisuće, pokazuju tablice.


Najbliža je Hrvatskoj u lipnju po stopi nezaposlenosti bila Estonija, gdje je iznosila 6,6 posto. Najnižu stopu nezaposlenosti bilježila je Malta, od 2,6 posto. Blizu su i Češka i Poljska s 2,7 posto i Njemačka s tri posto.


U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u eurozoni smanjila se u lipnju na 13,8 posto, sa svibanjskih 14 posto. U EU porasla je pak sa 14,0 na 14,1 posto.


U odnosu na isti prošlogodišnji lipanj niža je za 0,9 postotnih bodova u eurozoni i za 0,4 postotna boda u EU, pokazuju tablice Eurostata. Statističari procjenjuju da je u EU u lipnju bez posla bilo gotovo 2,7 milijuna mladih, od čega nešto više od 2,2 milijuna u eurozoni.


Hrvatska blizu 20 posto


Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je u lipnju Slovenija, od 5,6 posto.


Slijede Njemačka sa 6,1 posto, Irska sa 7,4 te Nizozemska s 8,3 posto. Najviša je pak i u lipnju bila u Španjolskoj, gdje je iznosila 27,4 posto. Premašila je 20 posto i u Grčkoj, Šveskoj i Italiji, pokazuju Eurostatovi podaci.


Hrvatska, uz Belgiju, Cipar, Sloveniju i Rumunjsku, nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U drugom tromjesečju Hrvatska je u toj dobnoj skupini bilježila stopu nezaposlenosti od 19 posto, uz nezaposlenih 25 tisuća mladih.


Procjena za prvo tromjesečje podignuta je pak na 19,5 posto i viša je za 2,1 postotni bod no što su pokazivali Eurostatovi podaci objavljeni početkom svibnja. Bez posla je u prva tri ovogodišnja mjeseca bilo 26 tisuća mladih, pokazuje izvješće Eurostata.