Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

PAD MREŽE

NEZAPAMĆENA SITUACIJA Regija ostala bez struje, a kvar zaustavljen kod - Zadra

Autor: Portal ZL

21.06.2024. 18:06
NEZAPAMĆENA SITUACIJA Regija ostala bez struje, a kvar zaustavljen kod - Zadra

Foto: Luka JeličićDalmacija je danas u 12 sati i 47 minuta ostala bez struje. Ispostavilo se kako je kvar počeo još iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine te prešao u Hrvatsku, a bez struje su bili i dijelovi Albanije te Grčke. Ovako nešto se nije dosad nikad dogodilo.


– Sad smo na razini kvara tri, zadnja, peta razina je blackout, to je Albanija proglasila. Do sad smo iskusili samo razinu dva. HOPS je pustio struju i HEP sad polako tereti manje mreže da ne dođe do kvara i na njima, rekli su za 24sata iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava.


Cijeli sustav pao je odjednom, u Hrvatskoj se aktivirao zaštitni sustav pa je gašenje zaustavljeno kod Zadra. U roku sat vremena, djelatnici HOPS-a su uspjeli stabilizirati mrežu i ‘potjerati’ struju sa sjevera države u dalekovode koji su bili ugašeni i tako omogućili HEP-u da malo po malo pušta električnu energiju u manjim sustavima napajanja.
Ovaj proces se radi polako i oprezno kako ne bi došlo do kvara na mrežama, pa stoga neka mjesta još nemaju struju, ali i to bi trebalo uskoro biti rješeno. U puni kapacitet je stavljena i hidroelektrana Zakučac.

Kako govori Blažević, problem je nastao između Albanije i Grčke.
– Neki dalekovod između Grčke i Albanije je ispao i onda su se tokovi poremetili. Ali to nije službeno, to su zasad preliminarne informacije, rekao je Danko Blažević iz Hrvatskog operatera prijenosnog sustava.