Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

turbulentna vremena

Nesuradnja predsjednika i premijera ugrožava nacionalnu sigurnost

Autor: Hina

15.03.2023. 15:40
Nesuradnja predsjednika i premijera ugrožava nacionalnu sigurnost

Foto: Davor Puklavec/PIXSELLPredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) izvijestio je u srijedu da je HDZ-ova većina prihvatila izvješće VSOA-e unatoč financijskoj aferi te ocijenio da nacionalnu sigurnost ugrožava to što predsjednik i premijer ne surađuju.


„Moj je prijedlog bio da se ne prihvati izvješće o radu VSOA-e zbog računovodstveno-financijskih makinacija, ali nije prihvaćen. Prihvaćen je HDZ-ov zaključak da se prihvati izvješće VSOA-e i pozove predsjednika Milanovića da prihvati prijedlog ministra Banožića o novom imenovanju šefa VSOA-e”, izvijestio je Hajdaš Dončić nakon sjednice.


Smatrao sam da zbog zapovjedne odgovornosti ne možemo prihvatiti izvješće VSOA-e, tim više što je ured koji kontrolira rad SOA-e i VSOA-e ukazao na niz propusta u radu VSOA-e, istaknuo je.
Podsjetio je kako je u pokušaju rješavanja problema zbog lošeg odnosa između predsjednika Republike i premijera Milanović napravio prvi korak i u pismu pozvao Plenkovića da riješe situaciju.


“Sada je loptica na Plenkoviću, on mora izaći iz svog ega i početi razgovarati s Milanovićem. Blesavo je da nam ljudi dolaze u Sabor, a zapravo nisu ravnatelji, i još je blesavije da se ta izvješća prihvaćaju, to je vrlo šašavo i definitivno nema smisla”, kazao je.


Deseci imenovanja čekaju, ne samo u obavještajnom sustavu, imamo šizofrenu situaciju i njih dvojica je trebaju riješiti, poručio je Hajdaš Dončić.


Nije htio otkriti je li ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder pred Odborom govorio o eventualnoj svojoj odgovornosti u aferi, tek je rekao da u svakom sustavu postoji zapovjedna odgovornost.


Ocijenio je kako nacionalnu sigurnost ugrožava činjenica da predsjednik i premijer ne surađuju. Nalazimo se u turbulentnim vremenima, nije riječ samo o ruskoj agresiji na Ukrajinu nego i o ekonomskoj krizi i pokušaju različitih multinacionalnih korporacija koje love u mutnom.


“Mislim da bi premijer Plenković trebao prihvatiti poziv predsjednika Milanovića i sjesti u interesu nacionalne i ekonomske sigurnosti, donijeti odluke konsenzusom i pustiti sustav da normalno funkcionira”, rekao je Hajdaš Dončić.