Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PREMIJER Plenković

Nema ničeg normalnijeg i prirodnijeg od toga da Hrvatska obukom pomogne Ukrajini

Autor:

15.12.2022. 21:46
Nema ničeg normalnijeg i prirodnijeg od toga da Hrvatska obukom pomogne Ukrajini

Foto: Davor KovačevićPredsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu nakon sastanka čelnika država članica u Bruxellesu.


Vezano uz odluku o dodjeli statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini, Plenković je ponovio da će im Hrvatska na tom putu kao prijateljska zemlja pomoći, prenosi N1.


Najavio je i da će ministri energetike ponovno doći u Bruxelles u ponedjeljak te da imaju zadaću dogovoriti mehanizme ograničavanja cijena plina čime bi se utjecalo na ukupnu ekonomsku situaciju u Europi.
Na novinarsku opasku da je bio pod pritiscima da blokira davanje statusa kandidata Ukrajini, Plenković je rekao:


“Nije dolazilo u obzir da mi blokiramo davanje statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji ili Gruziji.


Naprotiv, zahvaljujući Hrvatskoj, tadašnji izričaj paragrafa koji se odnosio na BiH je utjecao da Komisija izađe s onako pozitivnim izvješćem i da se danas ovakva odluka donese.”


Upitan hoće li to biti poraz na kraju “godine isporuke” ako ne skupi dovoljan broj ruku za prijedlog sudjelovanja u obuci Ukrajinaca, Plenković je kazao:


“Ne, odgovornost je na oporbi. HDZ i parlamentarna većina je jasna. Nema ništa normalnijeg i prirodnijeg da Hrvatska sa svojim iskustvom sudjeluje i u određenoj mjeri pomogne Ukrajini u okviru misije.


Vjerujem da je većina političkih aktera svjesna svojih odgovornosti i sutra će pokazati kako vide svoj glas i političku odgovornost u Saboru.”


Odgovarajući na novinarsko pitanje Plenković je pojasnio da BiH na njezinom putu Hrvatska može pomoći snažnom političkom i diplomatskom podrškom, stručnom ekspertizom, te intenziviranjem međusobnih odnosa, prenosi N1.