Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

pretres kuća

Nekoliko osoba privedeno na ispitivanje zbog bijega ruske jahte “Irina Vu”

Autor: Hina

27.01.2023. 12:22
Nekoliko osoba privedeno na ispitivanje zbog bijega ruske jahte “Irina Vu”

Foto: Ivo Čagalj/PixsellNekoliko osoba dovedeno je na ispitivanje u sklopu kriminalističkog istraživanja, koje koordinira Ravnateljstvo policije, o isplovljavanju ruske jahte pod sankcijama “Irina VU”, izvijestilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova.


“Vezano uz isplovljavanje plovila Irina VU iz Republike Hrvatske u listopadu 2022. godine, a koje se nalazilo pod međunarodnim mjerama ograničavanja, policijski službenici su tijekom jutra na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske doveli nekoliko osoba na kriminalističko istraživanje”, navode u priopćenju.


Dodaju da je u tijeku provođenje tzv. dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija.
U realizaciji kriminalističkog istraživanja sudjeluju Policijska uprava šibensko-kninska i Policijska uprava splitsko-dalmatinska, a koordiniraju ga policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, izvijestio je MUP.


Luksuzna jahta “Irina VU” ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU-a, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja.


Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik od kuda je u listopada isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.


Ministar Oleg Butković ranije je najavio i stegovne postupke navodeći da su propusti oko isplovljavanja jahte pod sankcijama napravljeni i u Ministarstvu mora.


Premijer Andrej Plenković poručio je prošloga tjedna u Saboru da i sam dijeli nezadovoljstvo zbog nestanka blokirane jahte ruskog oligarha s veza u marini na Murteru, naglasivši da će odgovorni za propuste odgovarati.