Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

AMCHAM

Nedostatak odgovarajuće radne snage glavni problem hrvatskih kompanija

Autor: Hina

07.03.2023. 14:48
Nedostatak odgovarajuće radne snage glavni problem hrvatskih kompanija

Foto: Sergej Dreschler/NL– Za šest od deset kompanija iskustvo poslovanja u Hrvatskoj je dobro ili vrlo dobro, pokazuje istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj koje je u utorak predstavila Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham), a sudionici ankete glavnim razlogom za brigu smatraju nedostatak radnika.


AmChamova anketa provedena u prosincu i siječnju na 162 člana uprave domaćih i stranih poduzeća u Hrvatskoj, pokazala je da se u prošloj godini poslovanje poboljšalo za dvije trećine (67 posto) ispitanika.


Usporedba nekoliko prethodnih godina, bez 2020. koju je obilježila pandemija, pokazuje da u 2022. raste broj poduzeća kojima je poslovanje pogoršano. Kod više od polovice ispitanika, njih 51 posto, rastao je broj zaposlenih, što je rast od tri postotna boda naspram 48 posto u 2021. godini.
Iako 53 posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u zadnjih pet godina, inflacija, rastući troškovi energenata i spora administracija su glavni problemi kompanijama.


Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić rekla je da je uz te probleme, nedostatak odgovarajuće radne snage na prvom mjestu razloga za brigu.


Uspoređujući Hrvatsku s drugim zemljama regije, 20 posto ispitanika uvjete poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje boljima, 28 posto smatra da su uvjeti poslovanja lošiji nego u drugim državama, a 52 posto ih smatra usporedivima.


Kao najveće nedostatke poslovanja u Hrvatskoj u usporedbi sa zemljama regije, navode se malo tržište, sporost administracije i dostupnost i kvaliteta radne snage.


U sljedeće tri godine 74 posto poduzeća planira širenje poslovanja u Hrvatskoj, a pet posto smanjenje.


“Rezultati za 2022. godinu slični su pandemijskoj 2020. godini što ukazuje na povećani oprez poduzeća i očekivanje mogućih negativnih utjecaja za poslovanje”, rekla je Doko Jelušić.


Ulazak Hrvatske u schengenski prostor za 67 posto ispitanika ima pozitivan učinak na njihovo poslovanje, a ni jedan ispitanika nije naveo negativan učinak na poslovanje. Da će uvođenje eura povoljno utjecati na poslovanje smatra 73 posto ispitanika, dok ga četiri posto smatra negativnim.


S dostupnošću i tempom korištenja europskih fondova za poduzeća zadovoljno je ili vrlo zadovoljno 23,5 posto ispitanika, 35 posto prosječno je zadovoljno, a 26 posto nezadovoljno ili vrlo nezadovoljno.