Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zagreb

Navijači vjerno prate utakmicu s Trga

Autor: Hina

17.12.2022. 17:10
Navijači vjerno prate utakmicu s Trga

Foto: D. KovačevićBrojni navijači u ‘kockicama’ i dresovima hrvatske nogometne reprezentacije okupili su se u subotu na Trgu bana Jelačića kako bi na velikom ekranu pratili utakmicu za treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu između Hrvatske i Maroka.


Prije početka utakmice temperatura je tek dva stupnja iznad ‘ništice’, no usprkos tome, navijači su se okupili na glavnom zagrebačkom trgu gdje će zajedno navijati za Vatrene u njihovoj posljednjoj utakmici na Svjetskom prvenstvu.


Sat vremena prije početka utakmice stiglo ih je više stotina, no mnogi još uvijek pristižu u punim tramvajima.
Mnogi su ogrnuti zastavama i crveno-bijelim šalovima. Početni zvižduk čeka su uz pjesme ”Moja domovina”, ”Srce vatreno” i ”Neka pati, koga smeta”, koje pjevaju okupljeni.


”Očekujemo pobjedu i dolazak igrača s medaljom oko vrata, zaslužili su. Vjerujem da su se odmorili i oporavili od polufinala, bit će 2-0 za nas”, prognozira jedan od navijača.


Marokanci su se pokazali vrlo discipliniranim u obrani, kaže drugi te poručuje: “Danas ćemo probiti njihov bunker”.


Svaka medalja vrijedi, pa i bronca. I na Olimpijskim igrama se broje sve medalje, zato uvijek navijemo za naše sportaše, neovisno je li zlato ili bronce u igri, ističe skupina navijača.


”Došli smo ovdje na Advent, ali pogledat ćemo i utakmicu, naravno da navijamo za Hrvatsku”, kazali je grupa posjetitelja iz Slovenije koji su se fotografirali s navijačima ispod spomenika  bana Jelačića.


Hrvatska nogometna reprezentacija bori se za drugu brončanu i treću ukupnu medalju na svjetskim prvenstvima. Prvu, brončanu medalju, osvojili su igrači Ćire Blaževića 1998.godine u Francuskoj kada su, nakon poraza od domaćina u polufinalu, pobijedili Nizozemsku s 2-1 u utakmici za treće mjesto.


Prije četiri godine, izbranici Zlatka Dalića donijeli su srebrnu medalju nakon što su u finalnoj utakmici u Moskvi ponovno bili bolji Francuzi. Igrače je u srpnju 2018.godine dočekalo više od pola milijuna ljudi na zagrebačkim ulicama, od zračne luke do Trga bana Jelačića, gdje se okupilo oko sto tisuća navijača.


Doček Vatrenih


Sutra u poslijepodnevnim satima na rasporedu je još jedan doček. Navijači s Trga poručuju da neće propustiti doček, bez obzira na temperature.


”Želimo pozdraviti naše pobjednike, čim završi finale, dolazimo ovdje na Trg”, dodala je grupa mladih navijača.


Osim brončane medalje, pobjednik današnje utakmice dobit će novčanu nagradu od 27 milijuna američkih dolara, dva milijuna više od četvrtoplasirane reprezentacije.


Na Trgu bana Jelačića nalaze se i mnoge skupine navijača koje će utakmicu pratiti u kafićima. Neizvjesnost prije utakmice neki si olakšavaju ponudom hrane i pića s okolnih štandova.  Ekran na glavnome zagrebačkom trgu ostat će i sutra kada će finalnu utakmicu odigrati Argentina i Francuska.