Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Program Interreg IPA

Nastavlja se regionalna suradnja u prekograničnim područjima

Autor: Hina

13.12.2022. 12:44
Nastavlja se regionalna suradnja u prekograničnim područjima

Foto: Filip Brala/PIXSELLProgram Interreg IPA u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine donosi 156 milijuna eura, a neka od  planiranih područja ulaganja su kružno gospodarstvo i prilagodba na klimatske promjene u prekogranična područja Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.


Rečeno je to u utorak na konferenciji koja se održava u povodu odobrenja Interreg IPA programa za razdoblje od 2021. do 2027. godine.


Suradnja na programu IPA Interreg između Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije započela je 2014. godine, a Europska komisija usvojila je 3. studenoga 2022. godine Interreg IPA program Hrvatska – Srbija 2021.-2027. i Interreg IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021.-2027.
Ravnateljica Uprave za Europsku teritorijalnu suradnju Stella Arneri rekla je da programi predstavljaju kontinuitet u odnosu na prošlo financijsko razdoblje te iskorak u vidu naglaska na jačanje razvoja svih prekograničnih regija.


“Ovo je jedan od rijetkih programa koji je vrlo opipljiv i kvalitetan, osobito za korisnike i općine na pograničnim područjima”, rekao je direktor Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović.


U proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. godine najviše realiziranih projekata je bilo na južnom dijelu regije, rekao je Dilberović i konkretizirao Dubravačko – neretvansku županiju s dijelovima Hercegovine i Crne Gore.


U novom proračunskom razdoblju očekuje se da će se uz ostalo ulagati u inovativnu i pametnu gospodarsku preobrazbu, zaštitu okoliša s naglaskom na energetsku učinkovitost, kružno gospodarstvo, prilagodbe na klimatske promjene, te jačanje prekograničnih zdravstvenih i turističkih kapaciteta u programskom području.


Sudionici najavljuju da će se posebni napori ulagati u smanjenje društvene, ekonomske i teritorijalne nejednakosti.


“Dosadašnja suradnja između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske putem programa koje financira EU zaista je izuzetno dobra”, rekao je vršitelj dužnosti generalnog direktora Direktorata za europske fondove Ministarstva europskih poslova Crne Gore Bojan Vujović.