Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Kontracepijski atlas

Na samom smo dnu po dostupnosti kontracepcije, potrebne političke promjene oko toga

Autor: Hina

12.02.2023. 13:19
Na samom smo dnu po dostupnosti kontracepcije, potrebne političke promjene oko toga

Foto: iStockHrvatska se po dostupnosti kontracepcije nalazi na 35. mjestu od ukupno 46 država obuhvaćenih studijom Kontracepcijski atlas za 2023. godinu te je hrvatski eurozastupnik Predrag Fred Matić ocijenio da to pokazuje da Hrvatska treba mijenjati svoju politiku u odnosu na kontracepciju.


Kontracepcijski atlas je publikacija o dostupnosti pobačaja u europskim zemljama, a izdaje ju Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava.


Istraživanje pokazuje jasan trend podijeljenosti i nejednakosti u dostupnosti kontracepcije između istočne i zapadne Europe, stoji u priopćenju hrvatskog europarlamentarca iz redova socijalista Predraga Freda Matića, koji je bio jedan od organizatora predstavljanja publikacije u Europskom parlamentu proteklog tjedna u Bruxellesu.
Hrvatska se nalazi u donjem dijelu ljestvice na 35. mjestu s 47,3 boda, što predstavlja pad od 12 bodova u usporedbi s 2020. godinom.


“Nažalost, očito je da ono što država sada čini u ovom području nije dostatno. Potrebno je hitno reformirati postojeći sustav koji će značajno proširiti prava građana i omogućiti adekvatan pristup kontraceptivnim sredstvima, jedino to može jamčiti ostvarenje zadovoljavajuće razine seksualnih i reproduktivnih prava”, kazao je Matić (SDP/S&D).


Susjedna Slovenija je na devetom mjestu s 79,3 boda, a od Hrvatske po pitanju dostupnosti kontracepcije bolje stoji još i Srbija, koja ima 59,8 bodova i nalazi se na 20. mjestu.


Jedan od razloga za ovu situaciju u Hrvatskoj je i nedostupnost kontracepcije bez recepta te nedostupnost informacija o tome gdje uzeti kontracepcijska sredstva, stoji u priopćenju.


Istraživanje se pozvalo na rezoluciju o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja, koju je Europski parlament usvojio u lipnju 2021., a koja “poziva države članice da osiguraju univerzalan pristup nizu visokokvalitetnih i dostupnih suvremenih kontracepcijskih metoda i sredstava, savjetovanje o planiranju obitelji i informacije o kontracepciji za sve”, čime se štiti “temeljno pravo na zdravlje i pravo na izbor”.


Hrvatska je ocijenjena lošije od drugih zemalja, između ostalog, zbog činjenice da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokriva troškove hormonske spirale samo u slučaju medicinskih indikacija, odnosno kao oblik liječenja bolesti, pojasnili su za Hinu iz ureda eurozastupnika.


Također, Hrvatska ne pokriva troškove kontracepcije za mlade osobe ni za ranjive skupine poput nezaposlenih ili osoba niskih primanja.


Kontraceptivne pilule u Hrvatskoj nisu dostupne bez recepta, a ginekolog može prepisati samo količinu za jedan mjesec, “što otežava život ženama i djevojkama koje dugo i često putuju ili idu na, na primjer, Erasmus razmjenu”, dodali su iz Matićeva ureda.


Hrvatska, međutim, u tom smislu nije iznimka jer su te pilule bez recepta dostupne, na zakonit način, u samo 11 zemalja obuhvaćenih studijom, a manje od polovica zemalja, njih 20, pokriva troškove kontracepcije u sklopu svojih zdravstvenih sustava, pokazali su rezultati studije.


Atlas je kao “slab” ocijenio i popis kontracepcijskih sredstava na internetskoj stranici spolnozdravlje.hr, koju podržava ministarstvo zdravstva, a za koju ističe da ne navodi niti cijene tih sredstava niti informaciju o tome gdje ih nabaviti.


Stranica spolnozdravlje.hr nudi, među ostalim, mogućnost postavljanja pitanja stručnjacima, kalkulator rizika od spolno prenosivih bolesti, i edukativne članke.


“Neophodno je da povećamo fond informacija na internetu, ali i da osiguramo da su te informacije točne, sveobuhvatne i bazirane na znanstvenim dokazima. U Europi trenutno imamo veliki problem s dezinformacijama na internetu koje šire pripadnici nazadnjačke agende, posebice u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja”, istaknuo je Matić.


Atlas je najgore ocijenio Poljsku s 33,5 bodova, koja je jedina država od promatranih u kojoj kontracepcija nije dostupna ni u hitnim slučajevima. Nešto bolje su Bosna i Hercegovina s 39 i Mađarska s 40 bodova.


Ujedinjeno Kraljevstvo, u kojem su svi oblici kontracepcije besplatni za sve skupine društva, uključujući i osobe mlađe od 16 godina, a dostupne su i oralne kontracepcijske pilule bez recepta, nalazi se na vrhu ljestvice s 96,9 bodova.


Slijede ju zemlje Zapadne Europe poput Francuske s 93,2 boda, Belgije s 91,1 bodom, i Luksemburga s 85,2 bodova.