Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

u svemiru od 1995.

Na nebu iznad Hrvatske večeras će pasti satelit ERS-2

Autor: K.E.

21.02.2024. 14:44
Na nebu iznad Hrvatske večeras će pasti satelit ERS-2

Foto: SCREENSHOT/N2yo.comHrvati bi u srijedu poslijepodne ili navečer mogli vidjeti satelit ERS-2. Satelit bi danas trebao pasti na Zemlju, a u atmosferu će ući na potezu koji ide preko središnje Europe, najavljuje Europska svemirska agencija (ESA).


Prema ESA-inoj jučerašnjoj najavi, satelit bi tijekom svojeg pada trebao preletjeti preko Italije prema zapadnim obalama Norveške. Međutim, u međuvremenu se procjena putanje promijenila pa bi satelit trebao preletjeti istočnije od Hrvatske.


– Postoji dobra, i vjerojatno posljednja, šansa da vidimo ERS-2 iz središnje Europe oko 18:30 večeras. Gdje i kada će satelit biti vidljiv, ovisi o vašoj lokaciji i pokrivenosti naoblakom, poručila je jučer ESA.
N2YO pak predviđa kako će satelit proći točno preko Hrvatske i središnje Europe oko 17.55 i nastaviti prema Švedskoj i Norveškoj. Za sada se još uvijek ne zna točno vrijeme u kojem bismo trebali okrenuti poglede prema zapadu.


Međutim, procjene će tijekom dana postajati sve preciznije. Najnovije infprmacije možete pratiti na stranicama ESA te N2YO. ESA-ini stručnjaci predviđaju da bi se ulazak u atmosferu trebao dogoditi nešto ranije nego što su jučer najavili, već oko 16:49. Ipak, treba uzeti u obzir da je vremenski prozor neizvjesnosti +/- 1.76 h.


Ukoliko satelit eksplodira u pravom trenutku, bljesak bi se iz Hrvatske mogao vidjeti i po danu.