Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

LIKA

Mraz je jutros opet zabijelio veći dio Like

Autor: Marin Smolčić

22.04.2024. 11:21
Mraz je jutros opet zabijelio veći dio Like

Foto: MARIN SMOLČIĆSve voćarske kuture na stablima diljem Like ovih su dana procvjetale. Dva dana zaredom jutarnji mrazevi zabijelili su Liku, osim nekih područja poput Donjeg Lapca i dijelova Krbavskog polja. Jutros se u 06 sati zbog mraza zabijelio veći dio područja oko Gospića, što nam je potvrdio i Dragan Šop iz Ličkog Osika, najveći uzgajivač voćarskih kultura u Ličko-senjskoj županiji.


-Mraz je jutros bio dosta jak, iako su meteorološki podaci govorili drukčije. Čim se krovovi na kućama zabijele, situacija za procvale voćke je opasna. Vidjet ćemo kako se sve to odrazilo na  moje šljive i trešnje, iako znam da su mnogi cvjetovi mojih šljiva sorte čačanke već uništeni.


Ovih dana se najavljuje novi snijeg pa je svakako pitanje hoće li na stablima uopće biti nešto plodova. Prije ovih vremenskih oscilacija prekrio sam nasade jagoda sa slamom pa se nadam da im je to pomoglo jer su ovih dana procvjetale. Od mojih voćarskih kultura ove godione će sigurno opstati nasadi malina jer će njihova  sezona cvjetanja započeti tek za mjesec dana, ističe Dragan Šop koji ima posađeno oko 7 000 sadnica malina.
Šire područje Gacke doline jutros je mjerilo temperaturu zraka od -1,4 stupnja C. U tome dijelu Like prošle godine su mjestimično opstali jedino plodovi šljiva u nekim zaseocima u okolici Brinja.