Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

zastupnica glas-a

Mrak Taritaš: Glavni cilj Hoda za život je podčinjavanje žena

Autor: Hina

18.05.2023. 13:26
Mrak Taritaš: Glavni cilj Hoda za život je podčinjavanje žena

Foto: Mate KominaSaborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) ocijenila je u četvrtak da je cilj Hoda za život podčinjavanje žena, upozorivši da se radi o dobro financiranim skupinama koje pod krinkom zaštite života zagovaraju ograničavanje ženskih prava.


“Riječ je o dobro organiziranim i financiranim sustavnim naporima različitih skupina, koje pod krinkom zaštite života, zapravo eksplicitno zagovaraju ograničavanje ženskih prava”, rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.


Navodeći kako su im aktivnosti  raznovrsne, od hodanja i moljenja pred bolnicama do klečanja na gradskim trgovima, ustvrdila je da im je namjera uvijek ista – podčinjavanje žena i ograničavanje njihovih temeljnih prava.
mrak_taritas


Mrak Taritaš je Istaknula da je pravo na pobačaj jedno od temeljnih prava koje je unatoč tome što je zajamčeno na papiru često u praksi osporavano i ograničavano prizivom savjesti. Uz to, upozorila je ostvarivanje tog prava ženama dodatno otežava pritiscima molitelja kojima su izložene ispred bolnica.


Uspostava “sigurnih zona”


Mrak Taritaš podsjetila je da je HDZ-ova većina u Saboru u srpnju prošle godine odbila njihov prijedlog kojim bi se Vladu obvezalo da osigura pravo na pobačaj u svim ovlaštenim medicinskim ustanovama.


Najavila je da će prijedlog ponoviti, ali ovaj put će tražiti i da se propišu i novčane kazne ustanovama i odgovornim osobama koje nisu osigurale dovoljan broj liječnika za prekid trudnoće na zahtjev.


“Pritom, opcija nije posuđivanje i plaćanje liječnika iz drugih ustanova, nego to moraju biti liječnici koji su zaposleni u toj ustanovi”, rekla je.Najavila je i da će tražiti uspostavu “sigurnih zona”, odnosno  zakonsku zabranu okupljanja u krugu od 150 metara oko bolnica i drugih medicinskih ustanova, kako bi se pacijenticama osiguralo pravo na mir i dostojanstvo.


Članica Predsjedništva GLAS-a Marta Ana Cesar rekla je da su sigurne zone u krugu medicinskih ustanova već regulirale brojne europske države, poput Velike Britanije, Francuske, Nizozemske i Španjolske.