Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

preuzimanje dužnosti

Mons. Kutleša: ‘Sve smo više ovisni o tehnologiji, a spas je jedino u Bogu’

Autor: Hina

29.04.2023. 14:26
Mons. Kutleša: ‘Sve smo više ovisni o tehnologiji, a spas je jedino u Bogu’

Foto: Josip MiškovićSvečanim liturgijskim slavljem službu zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je monsinjor Dražen Kutleša. Time je postao 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački, javlja HRT.


– Sveta misa započela je svečanom procesijom, odnosno svečanim ulaskom u Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca. Nakon toga se uvodno obratio kardinal Josip Bozanić. Osvrnuo se na neke središnje događaje koji su se odvili tijekom 25 godina njegova stolovanja i zahvalio svima koji u surađivali s njim.


Nakon toga slijedio je središnji dio svete mise, trenutak kada je kardinal Bozanić svoj štap predao mons. Draženu Kutleši koji je tada i službeno postao novi zagrebački nadbiskup.
U svojoj propovijedi osvrnuo se na suvremenog čovjeka. Rekao je kako ima osjećaj da se suvremeni čovjek udaljava od Boga, da smo sve više ovisni o tehnologiji, a da je spas jedino u Bogu, izvijestila je za HRT Iva Vukadin.


Partneri, ali neovisni


– Nadbiskupe Dražene, po apostolskom nasljedstvu postavljen si za pastira crkve zagrebačke. Neka te Gospodin prati svojim duhom da po primjeru blaženih zagrebačkih pastira Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca vjerno upravljaš povjerenim narodom i izgrađuješ crkvu kao prisutnost spasenja u svijetu, rekao je Bozanić.


– U crkvi sve treba biti usklađeno sa zahtjevima najvještaja evanđelja, ne sa stavovima konzervativaca ili naprednjaka, već sa činjenicom da Isus dolazi u život ljudi. Evanđelje nije ideologija i ideja, stoga kriteriji prosudbe pastoralnih planova i odluka ovisi o tome dotiču li i mijenjaju li srce čovjeka. Tko misli reformirati crkvu sredstvima kojima se reformira neka vremenita Ustanova ne samo da će propasti u svom pothvatu nego nepogrešivo završava izvan crkve, rekao je mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup.


Monsinjor Dražen Kutleša u svojih 12 godina biskupske službe bio je 3 puta koadjutor, a postao je i predsjednik HBK.


– On je u svojim prvim danima službe istaknuo kako se treba zalagati za postupak beatifikacije Franje Kuharića, a spominjao je i blaženog Alojzija Stepinca. Rekao je da svi trebamo molitvama zahvaliti Stepincu za sve što je napravio za nas, rekla je Vukadin.


Istaknuo je da država i crkva trebaju biti partneri, ali da i crkva i država trebaju biti neovisne.


Kutleša preuzima najveću nadbiskupiju u Hrvatskoj s gotovo milijun vjernika i dvjestotinjak župa. Njegovo biskupsko geslo je “U Tebe se Gospodine, uzdam”.