Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PREVARA KUPACA?

Misterij vrgoračkih jagoda po 8 eura: Proizvođači tvrde da ih 99 posto nije domaće

Autor: Hina

15.04.2023. 12:40
Misterij vrgoračkih jagoda po 8 eura: Proizvođači tvrde da ih 99 posto nije domaće

Foto: Mateo Levak/NLTržnice preplavile “vrgoračke” jagode po 8 eura, a proizvođači tvrde da ih 99 posto nije domaće, piše u subotu Večernji list.


“Ma kakva vrgoračka jagoda? Ona se u nas tek stidljivo počela brati i uvjeren sam da čak 99% toga što se na tržnicama i u trgovinama prodaje pod vrgoračku uopće nije domaća jagoda. A iskreno, i da je prava, ne bih je jeo ni kupio po cijeni po kojoj se prodaje sada, iako sam proizvođač”, prenosi Večernji list riječi predsjednika Udruge Vrgoračka jagoda Milana Franića.


On kaže da berba jagoda u Vrgorcu počinje tek za 10-ak dana i da ne zna što se to prodaje na tržnicama.
Nose li pridjev vrgoračkih, jagode na tržnicama koštaju i 7-8 eura za kilogram, u Rovinju 10, dok se grčke, primjerice, nađu i za samo 4 eura po kilogramu, odnosno mjerica za 2 eura, a u trgovačkim lancima na akciji i za 1,69 eura.


“Siguran sam da su u vrgoračkom kraju dosad ubrane minijaturne količine, možda najviše 1000 kilograma, od kojih je nešto završilo i u Zagrebu, i sad ih domaći lovci u mutnom koriste da na dvije kupljene kašete prodaju njih sto”, napominje Franić i objašnjava da bi vrgoračka jagoda na posudici trebala imati logo Vrgoračka jagoda. Posudica će ove godine biti bijela i tek idućeg tjedna stiže isporuka iz Italije.


Na vrgoračkim poljima ove će se godine ubrati 500-600 tona jagoda, otprilike 20 posto manje nego u godinama kad na vrgoračkim OPG-ovima nisu muku mučili s radnom snagom i visokim troškovima proizvodnje.


“Trenutačno u polju možemo dobiti 3,50 do 4 eura za kilogram pa tko uzima razliku, zaključite sami. Jedna košarica (pola kilograma) ne bi smjela u startu u maloprodaji koštati više od 2,50 do 3 eura, a kilogram 5 eura, no kad se počnu brati veće količine, maksimalno 4 eura (30 kn/ kg), s obzirom na to da su trgovački centri već krenuli s dampinškim cijenama grčke i španjolske, koja nešto specijalno ni ne zaostaje za našom”, kaže Franić.


Iz Državnog inspektorata odgovaraju kako proteklih dana otkako su na tržište stigle prve količine domaćih jagoda nije bilo utvrđenih nepravilnosti u smislu lažnog deklariranja jagoda oznakom “vrgoračka” ili “neretvanska”, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.