Četvrtak, 8. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“zeleno i digitalno”

Ministrica Vučković i EU zastupnica Glavak se sastale s mladim poljoprivrednicima

Autor: Hina

27.02.2023. 20:08
Ministrica Vučković i EU zastupnica Glavak se sastale s mladim poljoprivrednicima

Foto: Davor KovačevićKako zadržati mlade u ruralnim prostorima i problemi s kojima se svakodnevno suočavaju bile su glavne teme u ponedjeljak održanih razgovora ministrice poljoprivrede Marije Vučković i zastupnice u Europskom parlamentu i ambasadorice Kluba zastupnika Europske pučke stranke za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika Sunčane Glavak.


Vučković i Glavak sastale su se s prošlogodišnjim sudionicima izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika i najuzornije seoske žene oko investicijskih mogućnosti u sklopu Strateškog plana ZPP 2023.-2027.


“Razgovarali smo o onome što je do sada učinjeno vezano uz preuzimanje poljoprivrednih gospodarstava od strane mladih te o položaju žena u ruralnim prostorima”, istaknula je Vučković nakon sastanka.
Teme sastanka bili su i natječaji iz Programa ruralnog razvoja, problematika nedostatka poljoprivrednog zemljišta te zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, kazala je Vučković, napominjući kako je Ministarstvo ukazalo na mogućnost kupovine zemljišta za mlade poljoprivrednike putem nacionalnog strateškog plana za poljoprivredu. Dogovoreno je, kako je rekla, da se danas iznesene inicijative razmotre i u roku od 30 dana organizira novi sastanak.


Glavak je kazala kako se željelo u otvorenom i neformalnom razgovoru detektirati stanje na terenu, pri čemu je apostrofirana nužnost sektorske suradnje. Također, navela je i da je digitalizacija jedan od preduvjeta koji treba riješiti da mladi ostanu u ruralnom prostoru.


Po njezinim riječima, u pogledu raspoloživih sredstava, postoji generacijska prilika u financijskom i svakom drugom smislu koja se pruža hrvatskoj poljoprivredi preko različitih mogućnosti sufinanciranja poljoprivredne proizvodnje.


“Ako to sagledamo u gospodarskom i demografskom smislu, na dobrom smo putu prema onome o čemu se govori i s razine Europske unije, a to je zeleno i digitalno”, kazala je Glavak.


Rekla je i kako se nada da će se premostiti prepreke kako bi mladi ostali u ruralnom prostoru. “Jer, govorimo o sasvim novoj generaciji poljoprivrednika, o obrazovanim ljudima i onima koji se žele vratiti na selo”, kazala je Glavak te navela da je Hrvatska iznad prosjeka EU po broju mladih poljoprivrednika.


Naime, na razini EU 11 posto mladih bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, a u Hrvatskoj je njihov udjel u ukupnom broju poljoprivrednika 14,4 posto.