Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SLOŽENI SUSTAV

Ministarstvo: ‘Nedostupnost sustava eFondovi je privremena, korisnici neće biti zakinuti’

Autor: Hina

21.01.2023. 12:10
Ministarstvo: ‘Nedostupnost sustava eFondovi je privremena, korisnici neće biti zakinuti’

Foto: ScreenshotIz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u subotu su izvijestili da je nedostupnost sustava eFondovi privremenog karaktera i da ni jedan korisnik neće biti zakinut, te objasnili rad sustava po pitanju prilagodbe i konverzije sustava na euro.


Prilikom prilagodbe i konverzije nužno je očuvati ispravnost i sljedivost svih podataka u svrhu osiguravanja revizorskog traga te je postupanje kod prilagodbe ovako složenog sustava vrlo kompleksno, istaknuli su i dodali da je ministar Šime Erlić ovog tjedan održao dva sastanka s predstavnicima Fine vezano uz tu problematiku.


“S obzirom na sveobuhvatnost cjelokupnog procesa prilagodbe i konverzije više od 100 servisa koje Fina održava, a od kojih su neki od vitalnog značaja za državu (Euro NKS, Euro NKS Inst, platni promet/e-plaćanje, Riznica, Regos, e-Račun, e-Pristojbe, prisilna naplata itd.), sve aktivnosti se provode u fazama i prema prioritetima, u dogovoru s nadležnim tijelima, a trenutno je konverzija sustava eFondovi u završnoj fazi.
Fina je prvo pristupila prilagodbi i konverziji servisa koji su od prioritetne važnosti, a koji su s 1. siječnja 2023. godine morali funkcionirati te je nakon toga krenula prilagodba sustava Fondovieu za prijavu i praćenje projekata financiranih iz NPOO, za potrebe Ministarstva financija u čijoj je sustav nadležnosti, nakon čega su svi resursi preusmjereni na prilagodbu i konverziju sustava eFondovi, koristeći iskustva na konverziji sustava Fondovieu”, stoji u priopćenju.


Istaknuli su i da je “nedostupnost sustava eFondovi privremenog karaktera” i da se ulažu svi raspoloživi resursi kako bi pristup sustavu bio što prije omogućen svim korisnicima.


Kažu i da se na stranici eFondovi nalazi obavijest za korisnike kako se zbog nedostupnosti sustava produljuje rok za predaju obrazaca i izvještaja za 30 dana.


“Napominjemo kako niti jedan korisnik neće biti zakinut, a omogućit će se puna funkcionalnost sustava u narednim danima”, izvijestili su iz Ministrstva refionalnog razvoja i fondova EU.


Zahvalili su svim korisnicima na razumijevanju i strpljenju.


“Očekujemo da se svi zahtjevi obrade u što bržem roku kako niti jedan korisnik ne bi bio zakinut. Ističemo kako je dosadašnji temelj za obavljanje isplata korisnicima dostavljanje i pregled zahtjeva za nadoknadu sredstava, koja su nadležna tijela dužna pregledati u roku 30 odnosno 60 dana od dana zaprimanja (u potonjem slučaju kada je riječ o završnom zahtjevu za nadoknadu sredstava) te ćemo istom pristupiti žurno, po pregledu pristiglih zahtjeva kako niti jedan korisnik ne bi bio zakinut”, poručili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.


Erlić: Do kraja siječnja dostupno


Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić izjavio je u subotu u Zadru da će sustav EU fondova, koji je zbog prebacivanja na euro trenutno izvan snage, biti ponovno otvoren od kraja siječnja.


Od kad sam preuzeo dužnost odmah sam zatražio sastanak sa Finom, imao sam sastanak jučer i oni mi garantiraju da će sustav raditi najnormalnije od kraja siječnja i da informatičari daju sve od sebe da se otklone problemi i da sustav bude funkcionalan, rekao je ministar.


Naglasio je da svi projekti normalno i regularno provode. “Iako je sustav izvan snage dok se ne prebaci na euro to ne znači da svi projekti i sva plaćanja ne mogu ići jer smo to omogućili”.


Dodao je da je za sve korisnike koji trebaju unositi u sustav izvješća produljen rok od mjesec dana i da nitko neće biti oštećen.


Novinarima je odgovorio kako ne misli da je itko kriv za tu situaciju. Objasnio je da je Ministarstvo krajem prošle godine dobilo informaciju da se mora napraviti konverzija, ali da Fina ima brojne sustave koje je trebala opslužiti krajem prošle godine.


“U komunikaciji Ministarstva i informatičkog tima Fine dogovoreno je da sustav EU fondova na red dođe u siječnju. To nije problem za korisnike jer neće biti kašnjenja jer su plaćanja omogućena”.


Za prozivke na račun bivše ministrice Nataše Tramišak da je ostavila nered u Ministarstvu rekao je kako ne misli da je to nekakav nered. “To je situacija koju samo treba razriješiti. Kompleksna je situacija s informatičkim sustavima koja se vuče još od prestanka s radom ugovora. Bilo je potrebno pronaći novi način za održavanjem i to se rješava”, kazao je ministar.


Dodao je da je na njemu sada kao novom ministru “da okupi tim Ministarstva i Fine, da to stavimo na noge i da to funkcionira”.


Za objavu bivše ministrice Tramišak o prvim prijetnjama koje se ostvaruju i provlačenju kroz blato, rekao je da nitko sa strane Ministarstva to ne radi i da je situacija tu malo napuhana s te strane.