Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

MARIO BANOŽIĆ

Ministar obrane o predsjedniku Republike: “Ljubomoran je i isfrustriran”

Autor:

30.12.2022. 17:00
Ministar obrane o predsjedniku Republike: “Ljubomoran je i isfrustriran”

Foto: Emica Elvedij/PIXSELLMinistar obrane Mario Banožić na press konferenciji reagirao je na današnju pressicu predsjednika republike Zorana Milanovića.


Predsjednik je, među ostalim, poručio da Banožić načelniku Glavnog stožera admiralu Robertu Hranju prodaje “seljačke fore” u birokratskoj sagi o njegovom eventualnom ranijem umirovljenju. Više o tome OVDJE.


Banožić, pak, sad poručuje da je Milanovićeva pressica “dala jasan portret njega kao političara, ljubomornog i isfrustriranog, s nastavkom nekulture u ponašanju i komunikaciji”.


“Maknimo vojsku s naslovnica medija”
Što se tiče predsjednikovih izjava o stanju u Hrvatskoj vojsci, ministar navodi, prenosi N1, da se vojska treba maknuti s naslovnica hrvatskih medija.


Osvrnuo se i na načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja, za kojeg kaže da je dosegao godine za mirovine.


“Moje promišljanje je da trebamo raditi na zakonu, pomaknuti dobne skupine, s čime se načelnik složio. Za to je potreban mir”, dodao je Banožić.


Ponovno se osvrnuo na Milanovićevu današnju konferenciju.


“Ovo huškanje jasno pokazuje…”


“Ova konferencija je bila negledljiva priča koja nastavlja narativ prema meni i vojsci. Kad pogledate huškanje određenih državnih tijela, jasno pokazuje kako se Milanović ponašao kad je imao izvršnu vlast i moć, kako je upravljao DORH-om”, kaže Banožić.


Dodao je da ima povjerenje premijera Andreja Plenkovića i ministara. Dodao je da kroz zakonski okvir uz podršku cijele vlade želi i dalje voditi svoj mandat.


“Puno toga smo napravili, ali smo utvrdili da postoji manjkavosti”, dodao je Banožić.


Ponovno se osvrnuo na predsjednikove izjave o situaciji Roberta Hranja.


“Nisam pravnik, ali…”


“Njegovo tumačenje zakona postaje zabrinjavajuća, ta njegova selektivna primjena… Riječ je odluci Krstičevića, koji je u dobroj vjeri potpisao odluku koja kaže da načelnik s 58 godina ima pravo na četiri godine mandata, ali zakon kaže 60. godina starosti. Na ovakav način Hranj ispunjava dalje svoj mandat, stavili smo na pola godine”, kaže Banožić.


Nisam pravnik i znam čitati, ali neću nikada kao on čitati samo ono što mi se sviđa, dodaje.


“Njegova politička nemoć nije jaka kako je bila dok je bio premijer. Očito želi raditi pritisak na DORH”, rekao je o Milanoviću.


Novinari su ministra upitali je li spreman sjesti s predsjednikom za stol i razgovarati.


“Unatoč njegovom ponašanju, nekulturnom ponašanju, vrijeđanju, prijetnjama… Iza Nove godine, 1.1., novi datum, sjedi i razgovaraj. U pitanju je Hrvatska vojska.


To njegovo kontriranje i izvlačenje nekih klasificiranih podataka ne služi ničemu i još jednom ću ga zamoliti da to ne radi – ne ide na korist vojske”, poručio je ministar Mario Banožić, prenosi N1.