Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

STOŽER SE OGLASIO

Mina je cijelo vrijeme bila opasna: Podignuta je balonima, težila je više od tone

Autor: Ingrid Šestan Kučić

19.03.2023. 15:56
Mina je cijelo vrijeme bila opasna: Podignuta je balonima, težila je više od tone

Foto: Mateo Levak/NLNakon uspješne neutralizacije mine ispred riječke luke Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije.


Kako je istaknuto, neutralizacije je provedena na lokaciji od najmanje 8300 metara udaljenosti od kopna, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.


Zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Policijske uprave Primorsko-goranske Nenad Krasny rekao je da je mina zajedno s eksplozivom i aluminijskim kućištem bila teška 1100 kilograma.
– Cijelim putem do mjesta uništenja je bila opasna, deaktivirana je na mjestu uništenja zbog opasnosti za građane.


Mina je podignuta balonima na dubinu od oko 7 metara i na taj je način brzinom od 2 milje na sat tegljena do lokacije uništenja.


Neutralizirana je metodom detonacije u vodi, objasnio je Krasny. Svi uključeni u ovu akciju zahvalili su građanima i svim službama.


“Građani su bili izuzetno disciplinirani i pridržavali su se svih uputa- rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.


Podsjetio je kako se 500-tinjak Riječana moralo evukuirati te da je samo 15-ak njih bilo smješteno u Dvoranu mladosti. Načelnik stožera Civilne zaštite Hinko Mance rekao je kako su građani pokazali visoku razinu kulture i senzibiliteta za rizične situacije.