Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

PREDSJEDNIK RH

Milanović pozdravlja odluku o Kundidu, ali ističe da nema dogovora o ravnatelju SOA-

Autor: Hina

29.02.2024. 16:36
Milanović pozdravlja odluku o Kundidu, ali ističe da nema dogovora o ravnatelju SOA-

Foto: ReutersPredsjednik Republike Zoran Milanović pozdravio je vladinu odluku da predloži general-bojnika Tihomira Kundida, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, ali i upozorio da dogovor o imenovanju ravnatelja SOA-e u ovom trenutku ne postoji.


“S obzirom da je u kontekstu postupka imenovanja načelnika Glavnog stožera predsjednik Vlade danas govorio i o navodnom dogovoru oko imenovanja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, obavještavamo javnost kako u ovom trenutku ne postoji dogovor oko imenovanja ravnatelja SOA-e”, priopćio je Ured predsjednika u četvrtak.


Stav je Predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije.
Tek nakon provođenja spomenutog, može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e čiji mandat traje do 6. svibnja 2024. godine. Takav stav Predsjednika Republike ne samo da je već više puta javno izrečen, nego je jasno iznesen i predstavnicima Vlade, navodi predsjednikov Ured.


Što se tiče Kundida, predsjednik Milanović poziva sve sudionike u procesu biranja načelnika GS OSRH na žurno postupanje budući da sadašnjem načelniku admiralu Robertu Hranju mandat istječe danas u ponoć, a kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje Oružanih snaga.


Premijer Andrej Plenković, obznanjujući odluku o Kundidu, ranije je izjavio kako na temelju dogovora koje je vodio ministar Anušić, očekuju da predsjednik Milanović prihvati Vladin prijedlog koji će doći u sljedećem razdoblju, a kada je riječ o imenovanju čelnog čovjeka Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).


“To će, što se nas tiče, biti aktualni šef SOA-e Daniel Markić”, rekao je Plenković.