Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Moguć i štrajk

Medicinske sestre počinju s prosvjedima kojima traže veće plaće

Autor: Hina

03.05.2023. 08:53
Medicinske sestre počinju s prosvjedima kojima traže veće plaće

Foto: Davor KovačevićPod motom “I mi smo zdravstvo” medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje u srijedu će ispred četiri bolnice u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku održati mirne prosvjede kojima traže dostojanstvene plaće za svoj rad i unaprjeđenje radno- pravnog statusa.


Polusatni prosvjedi održat će se u Zagrebu – ispred kliničkih bolnica Merkur i Dubrava, u Splitu ispred KBC-a te u Dubrovniku ispred tamošnje opće bolnice.


Prosvjede organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi, nezadovoljni što vladinom uredbom prošloga tjedna i njihovo članstvo, poput liječnika, nije dobilo povećanje koeficijenata od deset posto, nego između od 3 i 5,4 posto.
Sindikati su najavili seriju mini-prosvjeda od srijede, 3. svibnja. Svakodnevno će prosvjedovati od 11 do 11,30 sati, za vrijeme dnevne pauze, ispred raznih bolnica diljem Hrvatske.


Prosvjedi će se održavati sve do 12. svibnja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji prosvjed.


U prosvjednim aktivnostima sestrama i tehničarima pridružit će se i spremačice, kuhari, radnici u praonicama i drugo nezdravstveno osoblje u sustavu zdravstva. Oni također traže povećanje platnih koeficijenata za minimalno deset posto i unaprjeđenje radno-pravnog statusa.


Predsjednik Nezavisnog sindikata Stjepan Topolnjak poručio je i da postoji načelno opredjeljenje sindikata za štrajk ako se Vlada i resorno ministarstvo ogluše o njihove zahtjeve.