Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

NESTABILNO TRŽIŠTE

Masovni otkazi potresaju globalni IT sektor: Evo kakva je situacija u Hrvatskoj

Autor: Vladimir Mrvoš

07.05.2023. 09:49
Masovni otkazi potresaju globalni IT sektor: Evo kakva je situacija u Hrvatskoj

Foto: ReutersZaposlenima u IT sektoru sve donedavno posao je bio vrlo siguran, poput onog u »državnoj službi«, no globalne kompanije slijede trend koji je započeo još lani, te nastavljaju dijeliti otkaze.


Prema nekim procjenama od početka ove godine otkaze je dobilo više od 100.000 radnika u globalnim tehnološkim kompanijama, a neke procjene govore da je od početka prošle godine do proljeća ove posao u IT kompanijama izgubilo i do pola milijuna zaposlenih.


To se najviše odnosi na Alphabet – Google, Meta – Facebook, Amazon, Microsoft, Dell, Zoom, PayPal, Spotify, a mnogi to povezuju i s krizom u sektoru bankarstva, koji je najviše radio s IT tvrtkama, poput banke Silicon Valley.
Otkazi se dijele masovno, tako da su Amazon i Microsoft u siječnju najavili 18.000 otkaza, a zatim u veljači još po 10.000. Otkaze najavljuju i provode i Alphabet – Google pa će bez posla ostati 12.000 radnika, u tvrtki Meta – Facebook njih 10.000, u Dellu 6.500, Spotifyu 600, PayPalu 2.000, Zoomu 1.300, a u već zaboravljenom Yahoou 1.600.


Početkom proljeća dolazi do novih 9.000 otkaza u Amazonu i 10.000 u Microsoftu, a otkazi su zahvatili i tvrtku sa sjedištem u Irskoj, Accenture, gdje je procijenjeno da je podijeljeno oko 19.000 otkaza.


Najveće plaće


Kako se to stanje odražava na zaposlene u IT sektoru u Hrvatskoj, teško je prognozirati, ali i procijeniti jer se u mnogim slučajevima ne radi o klasičnim zaposlenicima, već o osobama koje su otvorile »paušalni obrt«, pa nisu u klasičnom smislu zaposlenici tvrtke, već u nekom formalno-pravnom smislu poslovni partneri.


Istraživanje koje je napravio portal MojPosao kaže da je osjetan pad broja oglasa zabilježen u IT-ju i telekomunikacijama – kategoriji koja je godinama »dominirala« kada je bila u pitanju potražnja za radnicima, ali i kategoriji s najvećim prosječnim plaćama u Hrvatskoj.


urednik IT portala rep.hr– IT sektor, odnosno zanimanja iz kategorije Informacijskih tehnologija su među najbolje plaćenim zanimanjima prema analizi plaća na servisu MojaPlaća, a u prvom kvartalu ove godine prosječna neto plaća za zanimanja iz ove kategorije iznosila je 1.525 eura.


Inače, plaće u IT sektoru rasle su 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na prethodni kvartal plaće su najviše rasle IT arhitektima, menadžerima za korisničku podršku te specijalistima za mreže, kaže Antonija Bušić-Crnković iz istraživačkog tima na MojPosao.


Budući da je ponuda oglasa u IT-ju pala, a na natječaje se prijavljuje podjednak broj kandidata, tako je i broj prijava na te oglase porastao za 17 posto. Poznato je da je IT sektor u Hrvatskoj povezan s globalnim, pa se globalni trendovi osjete i na domaćem IT tržištu.


Kakva je trenutačno situacija s IT kadrovima u SAD-u objašnjava nam prof. dr. Bojan Čukić, dekan i profesor Fakulteta za računarstvo i informatiku (CCI) Sveučilišta Sjeverne Karoline.


Post-COVID ekonomija


– Tržište rada u IT strukama u SAD-u trenutačno je nestabilno. Prema najnovijim podacima Američkog zavoda za statistiku rada početkom svibnja otvoreno je oko 110.000 IT pozicija. To je oko 10 posto veća potražnja za IT stručnjacima nego prije godinu dana.


To pomalo čudi s obzirom na vijesti o tisućama IT radnika koje su Google, Meta, Microsoft i ostali golijati otpustili posljednjih mjeseci. Tri faktora utječu na smanjivanje broja zaposlenih. Prvi je da velike kompanije smanjuju troškove u iščekivanju moguće recesije (iako u SAD-u BDP još uvijek raste, a od recesije ni »r«).


Drugi je faktor pomalo očekivana reakcija u post-COVID ekonomiji. Određeni broj IT radnika nije se želio prilagoditi hibridnom modelu rada i povratku u urede. Produktivnost rada je padala, bilo zbog nedostatka discipline ili nedostatka znanja. Tehnologija se sada mijenja jako brzo, pa netko tko je bio tražen prije dvije ili tri godine, ako nije uznapredovao u znanju i sposobnostima, sada može biti tehnološki višak.


Zato su vrata uvijek otvorena mladima koji završavaju studije i poznaju najnovije IT alate, sustave i aplikacije. Oni stariji mogu imati problema ako se kontinuirano ne usavršavaju. Treći je razlog smanjenja broja zaposlenih posljedica nevjerojatne stope zapošljavanja u IT industriji u posljednjih pet godina.


Na primjer, Amazon je zaposlio oko 250.000 novih IT stručnjaka između 2018. i 2022. A sad je otpustio oko 27.000, malo više od desetak posto novih IT radnika. To je ustvari mala korekcija za tako velike kompanije. Rast potražnje za IT stručnjacima proizlazi i iz činjenice da više ni nema velike kompanije koja ih kontinuirano ne zapošljava.


Na primjer, poznato je da najveće američke banke sada zapošljavaju više od 40 posto zaposlenih s IT naobrazbom. Isto tako je u velikim trgovačkim lancima, osiguranju, zdravstvu, pa i tradicionalnoj proizvodnji koja koristi velik broj robota, kaže Čukić i zaključuje da je zato, bez obzira na trenutačnu nestabilnost, izvjesno da će IT struke ostati među najtraženijima na tržištu rada u SAD-u.