Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

lex ap

Malenica: Nema kaznenog djela ako se objavi informacija od javnog interesa

Autor: Hina

30.01.2024. 19:15
Malenica: Nema kaznenog djela ako se objavi informacija od javnog interesa

Foto: Davor Puklavec/PixsellMinistar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u utorak da će vlada u drugo čitanje izmjena Kaznenog zakona, u vezi curenja informacija iz istraga, dodati i odredbu o nemogućnosti kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.


Malenica je u izjavi novinarima nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije pojasnio da će u zakonski prijedlog dodati novi stavak “koji se odnosi na pretežiti javni interes”, odnosno da nema kaznenog djela ako je informacija objavljena radi zaštite žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu.


“To je nešto što će biti pripremljeno za drugo čitanje (zakona). Dakle, u odnosu na prvi prijedlog, konačni prijedlog zakona sadržavat će i stavak koji se odnosi na nemogućnost kažnjavanja novinara kao počinitelja, poticatelja ili pomagatelja. A isto tako dodali smo odredbu koja se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno interes obrane i zaštite žrtava kaznenog postupka”, najavio je Malenica koji je to predstavio strankama vladajuće koalicije.
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) za sutra je najavilo prosvjede u Zagrebu i Splitu zbog trenutačnog prijedloga izmjena Kaznenoga zakona, koji je zbog njih kolokvijalno nazvan “lex AP”. Prema tim izmjenama, odavanje informacija iz istraga postaje kazneno djelo, a HND zbog toga zakon ocjenjuje ”zakonom opasnih namjera”.


Novinari su Malenicu pitali i o Ivanu Turudiću, kojega Vlada predlaže za glavnog državnog odvjetnika, o kojem će se sutra raspravljati u Hrvatskome sabor, odnosno o dvije sporne situacije.


Jedna je činjenica da se Turudić iz predmeta koji je bio u njegovoj ingerenciji, a u kojem je bio njegov rođak, izuzeo nakon sedam mjeseci, a ne nakon mjesec i pol kako je rekao prilikom saslušanja pred nadležnim saborskim odborom, a druga da ga se spominje u predmetu Janaf te bi ga oni kojima će vjerojatno postati šef, u eventualnom procesu trebali ispitivati.


Malenica: U Turudićevu slučaju bitan je kontekst


Malenica ističe da je “bitan kontekst”, odnosno to da je Turudićev rođak osuđen, kao i to da je Turudić u konačnici podnio zahtjev za izuzećem. “Vjerujem da nije bila nikakva namjera pristranosti Turudića u tom konkretnom predmetu”, dodao je.


Vezano uz slučaj Janaf, Malenica je podsjetio da je Turudić u tom predmetu već dao iskaz te je “hipotetsko pitanje”, što ako dođe do suđenja.


“Postupak je u tijeku i ne bih detaljno ulazio u to. On je ispitan i ima određeni status u tom postupku istrage i tu ne vidim nikakav problem”, dodao je.


Potvrdio je da će sutra popodne ili u četvrtak ujutro razgovarati s predsjednikom Udrugom hrvatskih sudaca Damirom Kontrecom, ponovivši stav Vlade kako nije realno da se u ovom mandatu riješi pitanje indeksacije i platnih razreda, “s obzirom da je to nešto što traži  određenu dinamiku i rad kroz radnu skupinu”.


Nije htio konkretno kazati kakva će biti “pozicija” Vlada u razgovorima s predstavnicima sudaca te državnih odvjetnika. “Vjerujem da ćemo uspjeti postići nekakav dogovor”, rekao je.